ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Karin lever med psykossjukdom: Jag trodde att jag var död”

Simon Krona · 2 Apr 2017
Uppdaterad 2 Apr 2017

Karin, 40, var på en resa i Holland som tonåring när hon plötsligt inte kunde sova. Snart hade hon drabbats av sin första psykos. Nu har hon diagnosen schizoaffektivt syndrom.

klar

Artikellänk är kopierad

Schizoaffektivt syndrom är en blandning av schizofreni och bipolär sjukdom. Den drabbade får psykoser då det blir svårt att skilja på fantasi och verklighet. Samtidigt pendlar personens humör på ett extremt sätt.

För Karins del innebär det att hon snabbt kan gå från att att vara sängliggande till att vara överaktiv. Det innebär också vanföreställningar och långvariga sjukhusvistelser.

– När jag får en vanföreställning är det så övertygande att jag tror på det. En återkommande vanföreställning jag får är att jag skulle vara gravid trots att jag inte är det. Det kan ställa till det lite när jag berättar för min omgivning att jag är gravid, säger hon.

Senaste gången hon hade en psykos trodde hon att hennes hem var en del av ett behandlingshem.

– Först trodde jag att min man ville flytta ifrån mig, och sen trodde jag att hela vårt kvarter var ett behandlingshem och att det bor personal där som håller koll på mig.

quotation start”Det är ju inte bra som förälder att inte vara med.”quotation end

Ibland får hon läggas in på slutenvårdsavdelning. Nu för tiden kan det handla om några veckor, men när hon var i 20-årsåldern var vårdtiderna betydligt längre.

– En gång låg jag inne i nästan ett år, säger hon.

Karins familj påverkas också av sjukdomen.

–När jag blir inlagd får min man ta hand om allting. Och sonen märker ju av det och blir lite oroligare i skolan. Det är ju inte bra som förälder att inte vara med.

quotation start”Jag har inte gett upp tanken på att jag ska kunna jobba”quotation end

Det finns inga exakta siffror på hur många som har schizoaffektivt syndrom. Däremot räknar Socialstyrelsen med att runt 35 000 svenskar har den vanligare psykossjukdomen schizofreni.

Att upptäcka och behandla psykossjukdomarna tidigt är inte bara viktigt för individen, utan också för samhället. Schizofreni kostar samhället drygt en halv miljon kronor per patient och år, enligt en studie. Det beror främst på att psykossjukdomarna gör det svårt att arbeta.

Karin har som längst jobbat heltid i två år innan sjukdomen gjorde henne sämre.

– Då fick jag sparken. När jag är manisk kan jag få massor gjort, men när jag är deprimerad är det svårt att sitta på ett jobb och prestera, säger hon.

Karin blir allt bättre på att hantera sjukdomen. Hon återhämtar sig snabbare och upplever mindre ångest än tidigare. Nu studerar hon på halvtid.

–Jag har inte gett upp tanken på att jag ska kunna jobba.

pil
Schizoaffektivt syndrom

Schizoaffektivt syndrom är ett blandtillstånd mellan schizofreni och bipolär sjukdom.

Den som har sjukdomen får psykoser. Under en psykos är det svårt att skilja på fantasi och verklighet. Det kan innebära vanföreställningar – personen kan till exempel känna sig förföljd. Psykoser kan också ge hallucinationer så som att man hör röster som ingen annan hör.

Sjukdomen påverkar också humöret på ett extremt sätt.

Symptomen kan lindras med mediciner. För en del kan sjukdomen gå över, men de flesta lever med det livet ut.

Källa: Källa: Ing-Marie Wieselgren, läkare och specialist i psykiatri

pil
Mår du dåligt?

Om du misstänker att du har symtom på en psykos eller tror att du håller på att utveckla en psykos bör du kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning direkt.

Här kan du hitta din närmaste psykiatriska mottagning.

Är du under 18 år bör du i första hand kontakta skolkuratorn eller en kurator på en ungdomsmottagning. Du kan också gå till en vårdcentral eller kontakta barn- och ungdomspsykiatrin, bup.

Du kan också ringa Hjälplinjens telefonjour som ett tillfälligt psykologiskt stöd. De kan ge dig råd om hur du kan söka dig vidare för att få rätt hjälp.

Källa: Källa: 1177 Vårdguiden

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro