ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Karl XII tillät muslimska gudstjänster i Karlskrona – på 1700-talet

Hugo Ewald · 23 Sep 2015
Uppdaterad 28 Sep 2015
Karl XII

Karl XII


Sverigedemokraterna i Karlskrona har i veckan satt upp en flotte med budskapet "Inga böneupprop i Karlskrona". Men muslimska gudstjänster var tillåtna redan i Sverige under Karl XII:s styre i just Karlskrona.

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagen sjösatte Sverigedemokraterna i Karlskrona en flotte med budskapet att inga böneutrop borde tillåtas i staden. "Vi anser att det är en ljudförorening som skapar otrygghet och rädsla hos människor som flytt från islamisternas våld", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Men som SVT Blekinge kunnat rapportera tilläts muslimska gudstjänster i Sverige redan under tidigt 1700-tal under Karl XII styre.► LÄS MER: Nej, muslimer kräver inte att Tyskland ska stoppa Oktoberfest

– Karl XII var tvungen att låna 444 000 daler silvermynt av armeniska, turkiska och judiska långivare. När de sedan skulle hämta tillbaka pengarna blev de stationerade i Karlshamn och Karlskrona, säger historikern Harry Svensson till SVT Blekinge.

Under den kyrkolag som var rådande under Karl XII:s styre tvingades alla som befann sig i Sverige men inte var med i kyrkan att döpa sig. Men för att blidka de judiska och muslimska långivarna tvingades han skriva ett fribrev så att dfe kunde utföra sina gudstjänster utan att straffas.

– Fribrevet är beviset för att Karlskrona är den första staden i Sverige där muslimer förrättat gudstjänst, säger Harry Svensson till SVT Blekinge.I en tidigare version av den här artikeln stod det att muslimska böneutrop var tillåtna under Karl XII:s tid. Korrekt är att gudstjänster var tillåtna.► LÄS MER: Nej, inget storbråk mellan flyktingar och tiggare i Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro