ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kärlek och äktenskap vändpunkter för kriminella

Evelina Olsson · 17 Jun 2011
Uppdaterad 17 Jun 2011
Johan, som tidigare levde ett liv som kriminell, är nu aktiv i föreningen Kris.

Johan, som tidigare levde ett liv som kriminell, är nu aktiv i föreningen Kris. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


En amerikansk studie visar att äktenskapet är en av de viktigaste vändpunkterna i en kriminell människas liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Äktenskapet är en av de viktigaste vändpunkterna i livet för kriminella och en av de starkaste faktorerna som får människor från att avstå från det kriminella livet. Det visar en amerikansk studie som nu har tilldelats årets Stockholm Prize in Criminology.

– De garvade kriminella lägger oftast inte av tack vare samhällets insatser utan när de träffar rätt kvinna, eller i vissa fall Gud, säger Martin Grann, professor i psykologi och utvecklingschef inom kriminalvården.

Martin Grann har tillsammans med en kollega gjort en liknande studie hemma i Sverige. De undersökte varför personer med en väldigt hög risk för återfall i brott trots allt lyckades avhålla sig från att begå nya brott.

– Vi kom fram till att chockartade upplevelser som exempelvis sjukdomar och olyckor men också starka känslor, så som kärlek, var bidragade orsaker, säger han. 

De två amerikanska forskarna John Laub och Robert Sampson har följt 500 brottsligt aktiva män och undersökt hur flera faktorer, däribland äktenskap, militärtjänst och arbete påverkat deras brottsliga bana. Forskarna kom fram till att just äktenskap, samboende och nära relationer var det som oftast gjorde att brottslingarna höll sig på rätt sidan av lagen. 

– Det handlar om att hitta stabila former för livet och det stämmer absolut inte att människor aldrig kan förändras. Förändringsprocessen kan dock ta olika lång tid och vara olika komplicerad, säger Martin Grann.

"Nu har jag fler att tänka på än bara mig själv"

Johan levde tidigare ett liv där han inte visste om han skulle sova hemma eller i en häktescell när mörkret föll. I dag har han lämnat det kriminella livet bakom sig och klarat av att hålla sig på rätt sida av lagen.

– Om jag inte hade haft min fästmö Cissi så hade det nog varit svårare. Men nu har jag fler att tänka på än bara mig själv, säger han.

Johan, som är aktiv i föreningen Kris, tror att det finns flera olika faktorer som kan påverka kriminella i rätt riktning. Bra relationer är ett av dem.

– Jag tror att det är mycket viktigt att ha bra folk omkring sig. Jag har kravet på att sköta mig inte bara gentemot Cissi, utan även mot min familj, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro