ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kärnkraft bättre miljöval

TT · 16 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Miljön skulle må bättre av att Sverige satsade på utveckling av kärnkraft och användning av biomassa, i stället för att minska växthusutsläppen. Det anser forskarna bakom en rapport till regeringen.

Sveriges planer på att minska växthusutsläppen mer än vad Kyotoprotokollet och EU kräver beräknas kosta mellan 20 och 40 miljarder kronor. De pengarna borde i stället läggas på teknikutveckling, anser de norska forskarna Knut H Alfsen och Gunnar S Eskeland.Expertgruppen för miljöstudier överlämnar under fredagen en rapport om teknikens roll i klimatpolitiken till finansdepartementet.Forskarnas slutsats är att de globala klimatproblemen bör lösas genom utveckling av klimatvänlig energiteknik.

Utsläppsminskningarna i Kyotoprotokollet är alltför små, samtidigt som energiförsörjningen i utvecklingsländerna måste tillåtas öka. För att klara denna dubbla utmaning bör man komplettera Kyotoprotokollet med ett avtal om en storskalig, offentligt finansierad teknikutveckling, anser författarna till utredningen."Användningen av biomassa som bränsle och drivmedel och vidareutvecklingen av kärnkraft framstår som möjliga teknikområden där Sverige kan ge betydande bidrag i den globala kraftsamling som krävs", skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro