ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kärnkraftsbilen var ingen strålande idé

Billy Andersson · 6 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ford Nucleon var en kärn­krafts­driven bil som motorjätten skissade på 1958. Den kom aldrig förbi konceptstadiet. 

Ford Nucleon var en kärn­krafts­driven bil som motorjätten skissade på 1958. Den kom aldrig förbi konceptstadiet. 


klar

Artikellänk är kopierad

UDDA ÅK. För 50 år sedan, 1958, skissade Ford på en bil med 0 gram koldioxidutsläpp. Men den hade ändå vissa svårlösta miljöproblem eftersom den drevs av en kärnreaktor.Ford Nucleon finns bara som en nedskalad modell. Turligt nog blev det inte ens en experimentbil. Motorn var integrerad med kärnbränslet, överföring av kärnkraftsenergin skulle ske med en steglös automatlåda. Hela motorpaketet var tänkt att placeras bakom kupén, vilket innebar dåligt bagage­ut­rymme och troligtvis usla vägegenskaper. Bilen ser också svårparkerad ut. En laddning bränsle skulle räcka i 800 mil.

Vilket skydd passagerarna hade är oklart. Det är inte ens säkert att Fords tekniker var införstådda med strålningens risker, bilbyggare då funderade inte ens över kol­di­oxid­utsläpp.Intressantast, förutom aningslösheten, är kupén med panoramafönstret. Frågan är om det var i betongglas för att skydda folket i bilen.

Modellen av Nucleon in­går i Henry Ford-mu­seets samlingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Billy Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro