ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kärnkraftverken kan inte stoppa intrång

Frida Sundkvist · 20 Mar 2013
Uppdaterad 20 Mar 2013
För att påvisa säkerhetsluckor har aktivister från Greenpeace vid flera tillfällen tagit sig in på områden som tillhör svenska kärnkraftverk. Organisationen är oroad av att kärnkraftverken nu åter  igen brister i rutinerna. – De måste ta de här reaktorerna ur drift fram till att de har en åtgärdsplan, säger Rolf Lindahl på Greenpeace. 

För att påvisa säkerhetsluckor har aktivister från Greenpeace vid flera tillfällen tagit sig in på områden som tillhör svenska kärnkraftverk. Organisationen är oroad av att kärnkraftverken nu åter  igen brister i rutinerna. – De måste ta de här reaktorerna ur drift fram till att de har en åtgärdsplan, säger Rolf Lindahl på Greenpeace.  Foto: SCANPIX


Inpasseringssystemen på kärnkraftverken har stora brister. Obehöriga kan ta sig in och manipulera systemen. – Ingen inspektion åker härifrån utan att hitta något, säger kommunikationschefen på Ringhals.

klar

Artikellänk är kopierad

Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) granskning visar på flera brister i kärnkraftverkens it-säkerhet. Främst kan de inte skydda sig mot att obehöriga som vill skada kärnkraftverket manipulerar inpasseringssystemet, visar Strålskyddsmyndighetens senaste granskning, som Metro tagit del av.

– Det är inte himla bra. Vi sjunger och dansar inte av glädje. Vi förväntar oss att de åtgärdar det, säger Eva Hyenstrand, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

SSM bedömer att varken Forsmark, Oskarshamn eller Ringhals fullt ut kan hindra att uppgifter om säkerheten hamnar i fel händer. Det betyder att en person med ont uppsåt skulle kunna ta sig in förbi inpasseringssystemet och skada kärnkraftverket.

– Vi har massor av inspektioner. Det finns ingen inspektion som åker härifrån utan att man hittat områden som går att förbättra, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals. 

– Vår bild i dag är att vi nu uppfyller kraven. 

Kärnkraftverket Ringhals har på grund av andra brister tidigare ställts under särskild tillsyn.

It-inspektionerna från förra året ledde inte fram till några sanktioner. SSM följer nu upp och på tisdagen kontrollerades it-säkerheten vid Ringhals. Den kommande månaden ska inspektör Eva Hyenstrand granska både Forsmark och Oskarshamn.

Ministern: Jag följer utvecklingen noga

Miljöministern Lena Ek följer noga granskningarna av kärnkraftverken. 

– Om man inte tar det här på allvar har SSM möjligheter att besluta om särskild tillsyn. Det innebär stora ekonomiska förluster för företagen så jag tror att de tar det på allvar, säger hon 

–  Jag är väldigt noga med att hela tiden följa Strålsäkerhetsmyndighetens arbete och det beror på att det handlar om farlig verksamhet, säger Lena Ek.

Får det se ut så här på svenska kärnkraftverk?

– Det bedömer expertmyndigheten, som i det här fallet är SSM. 

Strålsäkerhetsmyndigheten följer nu upp förra årets granskningar för att kontrollera att kärnkraftverkens operatörer, Eon och Vattenfall, tar bristerna på allvar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro