ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Karolinska institutet gör nya försök på apor – 23 000 protesterar på nätet

Aron Andersson · 7 Dec 2015
Uppdaterad 7 Dec 2015
En rhesusapa som inte har med forskningen på KI att göra.

En rhesusapa som inte har med forskningen på KI att göra. Foto: TT


Djurrättsalliansen protesterar nu mot djurförsök på Karolinska institutet. 24 apor har anlänt till universitetet för att ingå i forskning mot malaria. Vi är egentligen kritiska till allt i det här försöket”.

klar

Artikellänk är kopierad

23 000 personer har hittills undertecknat en protest mot försök på apor på Karolinska institutet, KI. Universitetet har sökt, och beviljats tillstånd att använda 120 rhesusapor i forskning på vaccin mot malaria. Hittills har 24 apor anlänt till KI. 

– Vi motsätter oss inte någon form av forskning eller vetenskapliga framsteg. Det vi motsätter oss är att djur används för att framställa medicin. I det här fallet finns flera alternativa metoder som skulle kunna användas i stället, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Vad är det för fel på försöken?

– Det är en kombination av allt. Från födsel till död lider de här aporna. De föds upp på en försökdjursanläggning. Ofta föds de upp i små burar och det är så de hålls på KI också. Försöket innebär flera plågsamma delar. De tar benmärg, tappar dem på blod vid upprepade tillfällen och tar vävnadsprover från lymfkörteln. Vi är egentligen kritiska till allt i det här försöket.

►LÄS MER: Efter protesterna – nu slutar sojajätten med djurförsök

Karolinska institutet har precis uppdaterat sin sajt med mer information om försöken. När Metro pratar med universitetets pressekreterare Claes Keisu säger han dock att ingen forskare finns tillgänglig för att svara på frågor just nu, men han poängterar att 120 apor troligtvis inte kommer att ingå i försöken.

– De har skrivit 120 i ansökan,men det innebär inte att 120 apor kommer att användas. De har tagit i av helskotta när de skrivit 120, men det är ingen i dag som tror att de kommer behöva fler än 24, säger han till Metro.

►LÄS MER: Segern: Förbud mot djurförsök på schimpanser i USA

I övrigt hänvisar han till KI:s hemsida. Där står följande:

”Försöket går till så att aporna ska vaccineras tre gånger med malariavaccinet och immunsvaret ska följas noggrant med hjälp av upprepade blodprover (ca 1 gång per månad) under minst nio månader framåt. Inga andra provtagningar är inplanerade.”

Om apornas liv på universitetet står det:

”Aporna hålls under försöket tillsammans i grupper om två till tre individer i en berikad miljö som ger dem möjlighet att uttrycka sina naturliga beteenden.”

– Det stämmer inte överens med ansökan de skickat in. Det där är bara en liten del av försöket, säger Daniel Rolke på Djurrättsalliansen.

– De har några större burar på anläggningen för djur som inte är i försök. Men så fort de sätts i försök tas de ur. I ansökan står att de hålls parvis i burar som är två kvadratmeter med minsta burhöjd på två meter.

►LÄS MER: Forskaren: Ni saknar kunskaper för att bedöma djurens bästa

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro