ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Karriärcoachen: Så hanterar du nervositeten under löneförhandlingen

Anna Åslund · 5 Mar 2018
Uppdaterad 5 Mar 2018
Se inte tidigare löneförhandlingar som misslyckanden utan som lärdomar, skriver Nina Jansdotter.

Se inte tidigare löneförhandlingar som misslyckanden utan som lärdomar, skriver Nina Jansdotter. Foto: Unsplash.


För många börjar det närma sig den årliga löneförhandlingen. Att sitta öga mot öga med chefen och motivera varför du ska ha högre lön för jobbet du utför är ett mardrömsscenario för många, men något som måste göras. I en läsarfråga svarar Metros karriärcoach Nina Jansdotter på hur du håller nerverna i styr och framför dina argument sakligt under förhandlingen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fråga: Det börjar närma sig vårens löneförhandling och jag fasar för detta. Problemet är att jag blir så nervös att jag nästan skakar, får blackout och glömmer bort allt jag hade tänkt säga. Vad kan jag göra för att lugna mina nerver och föra fram mina argument på ett bra sätt? 

Nina Jansdotter svarar:Det första jag tycker du ska fundera över är varför du egentligen blir så orolig och spänd. Kan det vara så att du har väldigt höga krav på dig själv? Om du alltid vill maxa dina prestationer kanske det märks just extra tydligt när du ska löneförhandla. Identifiera varifrån rädslan kommer eftersom du då lättare kan jobba med den.

Desto mer du stressar upp dig, desto svårare kommer det bli att få till ett bra möte med chefen med en win-win-känsla. Fundera över tidigare lönesamtal och vad du inte varit nöjd med där. Planera i förväg vad du kan göra för att misstagen inte ska upprepas. För att få ett begrepp om vad som är en lämplig lönenivå för dig kan du kolla upp vad kollegor och andra i din närhet med liknande arbetsuppgifter tjänar. Däremot tycker jag inte att du ska lägga för mycket fokus på andra, utan fokusera på dig själv och ditt jobb.

Eftersom du verkar prestationsinriktad så har du säkert redan bra argument med dig in i förhandlingen. Om du inte har det är det bra om du spånar fram tre relevanta och konkreta argument. Öva på att lägga fram dessa innan förhandlingen så att du själv kan höra dig säga orden. Prova att lägga fram argumenten för någon du känner dig bekväm med och be om feedback på hur du låter.

Tänk på att också inte bli så forcerad att du bara börjar babbla på under förhandlingen. Ta hellre en paus och några djupa andetag. Då kan du också passa på att ställa dina egna frågor till chefen. På så vis blir förhandlingen mer en dialog än att ni bara kastar argument på varandra.

Du behöver bryta tanken om att du alltid har misslyckats – se det istället som lärdomar som du tar med dig i karriären. Innan lönesamtalet kan du prova att göra en avslappningsövning. Försök föreställa dig själv på lönesamtalet där du lägger fram dina argument på ett lugnt sätt och att de tas emot väl. Fyll dig med känslan av att det är möjligt att det kan bli så den här gången.

pil
Ställ din fråga

Namn: Nina Jansdotter.

Gör: Metros karriärcoach, beteendevetare och föreläsare.

Kontakt: En gång i månaden svarar Nina på en läsarfråga som kan handla om allt i från ett problem på jobbet till karriärtips. Mejla din egen fråga till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro