ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Karriären är en skola i sig. Vi får bitchslaps hela tiden”

Sophie Lokko · 26 Feb 2014
Uppdaterad 26 Feb 2014

Två rappare med en väldigt lång historia. Nu är det dessutom dags för ett femte album. Metro Student mötte upp duon Ison och Fille bland basketplaner och ungdomsgårdar i Skärholmen, för att prata om livet, musiken och hur man orkar stå ut med varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christian Gustavsson

De beskriver sina plattor som dagböcker. Biografier som visar vad de gått igenom. ”Betongdjungel, flow och örfilar”. En återkommande förort. Vi går runt bland blomsterförsäljare och take away-muggar på ett torg i Skärholmen. In på ett café. Några stationer härifrån, längs den omsjungna röda linjens tunnelbana, har Ison och Fille vuxit upp, hittat musiken och varandra. De kunde vara en väldigt vacker kärlekshistoria, men är kanske allra främst en inspirerande berättelse om musik, vänskap och teamwork. I februari släpper rapduon sin nya skiva. Den femte i raden. Hur orkar de hålla ihop, egentligen? – Det viktigaste med en relation är att kompromissa. Stå på dig och ha en åsikt, men ska det funka i längden måste du kunna ge och ta. Det som är bra med oss är att vi respekterar varandra så pass att vi aldrig tippar över gränsen. Vi ger varandra svängrum, och andas mellan de intensiva varven som kommer när vi producerar, förklarar Ison. 

Han dricker varm choklad med vispad grädde och marshmallows, tillsammans med ett muffin. Fille halsar ur en flaska med aloe vera-vatten. Förutom deras olika smakpreferenser är de väldigt synkade. Fyller i varandras meningar, skrattar åt samma saker. Kanske blir det så, när man har känt varandra ända sedan byxmyndigheten.  – Ison var den första på vår ungdomsgård som rappade på svenska. Jag var så imponerad, hela lokalen var chockad, och sen ville alla göra samma sak. Efter det har vi hängt ihop, berättar Fille, medan han kastar flaskan mellan sina händer. Under tiden äter Ison upp toppingen på sitt muffins. Botten lämnar han kvar. 

16 år tillsammans har gett mycket tid för reflektioner. Det märks när de pratar. Som att de har landat och hittat sig själva.  – Karriären är verkligen en skola i sig. Vi får bitchslaps hela tiden i hur livet ser ut och hur branschen ter sig. Man tror att man kan allt, men så visar det sig vara fel. Du slutar aldrig utvecklas och förvånas. Du kommer aldrig komma långt om du tror dig veta hur allt fungerar. Det vackra med den här världen är att man ständigt lär sig nytt, förklarar Ison och Fille fyller i: – Vi är inte utbildade i hur man sjunger rätt eller hur musikbranschen ska se ut, vi har fått lära oss saker på vägen. Man är aldrig fulländad som människa.

Vi lämnar cafét. Ut på torget igen. Bestämmer oss för att gå förbi den gamla ungdomsgården som nu förvandlats till företagslokal. En spiraltrappa klättrar upp över väggen, och genom dörrarna vandrar personer i kostym. För femton år sedan stod duon i kö utanför, för att få spela in låtar i ungdomsgårdens studio. 20 ungar tävlade om samma studio. Till slut var det bara de två som orkade stanna kvar.  – De förväntningarna vi hade när man kom in i branschen, de slog inte riktigt in. Det var inte rosor och glamour, efter en video får man inte tusentals kronor. Att inse sanningen var tufft, nu börjar vi dock gilla uppförsbackarna. Vi går igång på det. Mitt bränsle är när folk inte tror på oss, för då  måste vi överbevisa dem. I början ville vi bara visa att vi kunde tillföra något till hiphopen, men nu är det något större. Jag måste visa vad jag kan för att hålla mig kvar i spelet. Jag vill inte bli bekväm i min plats, jag tror att det kan vara farligt, förklarar Ison.

Och bevisat sin plats, det har de redan gjort. Förra albumet tog sig in på musikmagasinet Sonics lista över de 100 bästa albumen i Sveriges musikhistoria. Fille har, med en radioutbildning från Dramatiska institutet, gjort succé med humorprogrammet Lilla Al-Fadji på P3.  Ison har sommarpratat, varit jurymedlem i X-Factor och skriver nu på sin självbiografi.  – Man måste vara öppen för nya möjligheter. Du är inte bara bra på en grej. Musiken har varit vår gateway att göra andra saker, så att vi kan anta andra utmaningar. Det skulle kännas som att trampa i lera annars. Att ta sig an nya intryck och ständigt lära sig, det tror jag är jätteviktigt, förklarar Ison, sedan tar Fille över: – Jag har jobbat på Posten, som spärrvakt och haft andra jobb vid sidan av, men jag tror att det är viktigt att göra det man tycker är kul. Och hittar man inte det direkt, då måste man komma ihåg att ingenting är ett livsval. Du behöver inte göra samma sak hela ditt liv, och det är aldrig för sent att byta bana. Lås dig inte. 

Vi vandrar vidare. Över skolgården till parkeringsplatsen för att hoppa in i en bil. Radion spelar högt. Ison sitter i framsätet och berättar musikminnen. Som den gången de hade konsert i Skellefteå, och ett par berättade om hur de haft sex med varandra för första gången till låten ”När Vi Glider”. Hur ”Jag Skrattar Idag” omvandlades till en ballad som spelats på en ung killes begravning. Och hur en tonåring tog sig igenom skolår av mobbning med hjälp av ”Stationen”. Under tiden tittar en basketplan fram mellan träden, och vi kliver ut. Nästa anhalt down ”memory lane” är basketklubben JKS i Bredäng. Innan Fille föll för Isons svenskrap på ungdomsgården var det här de sågs för första gången.  – Det är tolv år sedan vi släppte vårt första album. Innan dess gjorde vi demos. Vi gick aldrig in i det här som att det vore ett jobb, det var ett genuint intresse som vi gjorde med stor kärlek. Det känns svårt att säga att vi jobbar som artister, det har ju gått upp och ner och inte alltid varit lätt. Men vi har alltid haft kärleken till musiken. Så länge man hittar sin passion, då är det lätt att hålla lågan tänd, berättar Fille.

Tolv år senare kommer sjunga skivan ”Länge Leve Vi” ut. En skiva med ännu mer skärpa och fokus, där aktuella samhällsrelaterade ämnen och tankar kring dagens Sverige får ännu mer utrymme än tidigare. Ganska passande till valet, kan man tycka.  – För mig personligen är det här ett väldigt viktig val. Vi lever i en demokrati, i många andra länder har de inte lyxen att få välja vilka som styr. Vi måste ta tillvara på den rättigheten att få välja och rösta. Nu finns det ett rasistiskt parti i riksdagen. Vi kan inte låta sådana saker passera och sedan ångra oss i efterhand. Kan du rösta, så måste du göra det.

Vår turné genom duons barndomsminnen börjar ta slut. Ändhållplatsen är en utomhushiss. I gruppens begynnelse drömde de om att landa med en helikopter på hisstaket. Ison skrattar till. I en video för nya plattan gör de nämligen slag i saken. Helikoptern på hisstaket är plötsligt lika med sant. – Livet har uppförsbackar hela tiden, och ibland får man nog känslan av att det aldrig vänder. Men någonting som jag har lärt mig är att ju tuffare livet är, desto bättre blir det längre fram. När du väl har lyckats, då kommer allting kännas tio gånger bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Lokko
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro