ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Karriärexperten: Här är det vanligaste misstaget vi gör på jobbet

Anna Åslund · 19 Apr 2018
Uppdaterad 19 Apr 2018
Annmarie Palm är komunikationsstrateg på Relationista.

Annmarie Palm är komunikationsstrateg på Relationista. Foto: Christina Turesson/Unsplash


En god kommunikation med dem du jobbar med är A och O om du vill klättra i karriären, enligt kommunikationsstrategen Annmarie Palm. Trots det menar hon att det är många som gör om samma kommunikationsmiss varje dag – utan att reflektera över det.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi är alldeles för dåliga på att kommunicera med varandra i arbetslivet. Det menar kommunikationsstrategen Annmarie Palm på Relationista. Hon föreläser om affärsmässigt uppförande, som hon förklarar handlar om hur vårt beteende på jobbet påverkar vår karriär och hur andra i arbetslivet ser på oss.

– Det absolut vanligaste misstaget vi gör på jobbet är att vi inte svarar eller återkopplar. Det tar tio sekunder att svara på ett mejl eller ett sms men ofta väljer vi att bortprioritera det. Vi tänker inte på vilka konsekvenser det här får och ofta beror det på att vi är väldigt stressade, säger Annmarie Palm.

Men de människor du väljer att bortprioritera kommer att märka det. Annmarie Palm har i en undersökning tillfrågat 250 personer om de tycker att svenskarna generellt sett är bra eller dåliga på att återkoppla och svara på förfrågningar i arbetslivet. 92 procent svarade att de tycker att vi är dåliga på det.

Oavsett om det är en potentiell kund som mejlar ett förslag på en affär eller en kollega som du lovat att hjälpa med en arbetsuppgift är det lika viktigt att du svarar personen.

– Det handlar om att man är rädd för att göra folk besvikna, men om något inte är aktuellt så måste du säga det. Säg nej om det är nej som gäller, annars ger du människor falska förhoppningar. Det handlar om att visa respekt för dem som faktiskt hör av sig och vill något, säger Annmarie Palm.

Hon menar att många betraktar det här som småsaker som egentligen inte spelar så stor roll i arbetslivet. Men enligt Annmarie Palm är just din kommunikationsförmåga något som avgör hur människor uppfattar både dig och företaget du jobbar på.

– När en person är bra på att återkoppla tycker vi inte bara bra om den personen, utan om hela företaget. Vi målar väldigt snabbt upp en positiv eller negativ bild av ett företag. Nästa gång vi väljer mellan två företag att kontakta är det klart att vi inte väljer det som känns otillgängligt.

Vad är bra kommunikation och återkoppling?

– Att ställa frågor. Fråga hur och när den andra personen vill att du återkopplar. Har du inget nytt att säga på datumet när ni bestämt återkoppling? Återkoppla ändå och säg det. Stäm alltid av att personen har uppfattat allt rätt och förstått allt, säger Annmarie Palm.

pil
Annmarie Palm tipsar: Så återkopplar du snyggt

• Svara alltid på tilltal. Vare sig det rör sig om ett mejl, sms eller telefonsamtal ska du alltid återkoppla och svara på det som personen undrar över.

• Identifiera svarskulturen på jobbet. Är alla kollegor lika dåliga på att återkoppla? Är chefen sämst av alla? Hitta ett system för hur både intern och extern kommunikation ska gå till.

• Våga erkänna dina misstag istället för att bli tyst. Om du återkopplar så fort något blir fel har du större chans att rätta till det.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro