ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Karriärintervju/ Per ser in i framtiden

Stockholm Ola Jacobsen · 7 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Per Ivarsson har alltid gillat kluriga uppgifter. Nu har han blivit headhuntad till London – för att klura ut ett sätt att se in i framtiden. – Jag gillar verkliga problem, inte sådana som någon har hittat på. Det här jobbet passar mig perfekt, säger han. Med hjälp av matematiska algoritmer ska Per Ivarsson, som nyligen tagit sin examen i teknisk fysik vid KTH i Stockholm, klura ut när engelsmännen vill ha sina matvaror hemkörda. Det är företaget Ocado, som är en mataffär på nätet, som vill veta när deras kunder kommer att vilja ha sina varor hemkörda. Allt för att kunna leverera varorna precis när kunderna vill ha dem och kunna planera hur leveransbilarna ska åka redan innan kunderna har handlat. – I dag får kunderna förslag på leveranstider som de kan välja mellan. Det är inte alltid som våra tider är just de som kunden vill ha varorna levererade på, säger Per Ivarsson. Genom att analysera data om kundernas tidigare köp grupperas de efter köpmönster. Information saknas inte. – Vi sparar alla data om vad alla kunder gör. Jämt, säger Per Ivarsson. Utifrån den information skapar Per ett så kallat beslutsträd. När handlade kunden senast? Vilken veckodag var det? Vid vilken tidpunkt vill kunden få varorna levererade? Men hjälp av det kan Per Ivarsson med stor säkerhet förutsäga när de vill ha nästa leverans. Varorna packas i Ocados lager i Hatfield utanför London och körs till depåer i hela England och delar av Wales där de lastas om till mindre bilar och körs ut till kunderna. Målet är att företaget, med hjälp av Pers algoritm, ska kunna lära sig när kunderna vill ha sin mat i ett visst område och kunna anpassa bilarnas körrutter efter det. – Vi vill helt enkelt hitta ett så bra utbud som möjligt av leveransetider för kunderna utan att det blir omöjligt för oss att leverera.

FAKTA Namn: Per Ivarsson Ålder: 25 år. Familj: Mamma, pappa och syster i Sverige. Flickvän i London. Bor: Islington i nordöstra London. Utbildning: Teknisk fysik 180p på KTH. Inriktning: Tillämpad matematik. Jobbar på: Ocado, Storbritannien.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro