ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kartläggning: Så planerades mordet på 28-åringen i Mariehäll

Annica Ögren · 18 Maj 2018
Uppdaterad 18 Maj 2018
Mordet i Mariehäll är kulminationen på en flera år lång konflikt mellan två gäng i södra Stockholm.

Mordet i Mariehäll är kulminationen på en flera år lång konflikt mellan två gäng i södra Stockholm. Foto: AftonbladetIBL och Polisen


Sju personer åtalas för händelserna kring mordet på en 28-åring i Mariehäll. Metro har tagit del av polisens förundersökning – där kartläggs ett av Stockholms blodigaste gängbråk.

klar

Artikellänk är kopierad

Dagen innan mordet i Mariehäll – den 20 november 2017 – lämnade en nu 30-årig man landet. Polisen hade tre dagar tidigare varnat om ”en hotbild mot hans liv”, och att han skulle hålla sig undan.

Mannen som lämnade landet och åkte till Amsterdam är ledaren i Österberganätverket. Samma dag som polisen informerade honom om hotbilden ska han och ytterligare en person, enligt polisens förundersökning, börjat planera mordet på den nu döda 28-åringen i Mariehäll.

Dagen den nu 30-årige ledaren fick kännedom om hotbilden sammankallade han till ett möte i sin bostad i Östberga, där fyra andra män deltog. Under mötet ska männen ha planerat, under direktiv av ledaren, att döda 28-åringen och la tillsammans upp en plan för hur det hela skulle ske.

Dagarna innan mordet ska de ha gjort en rad olika inköp i butiker runt om i Stockholmstrakten. Bland annat inhandlades engångsoveraller, handskar, kikare och komradios. Samtliga föremål återfanns efter mordet i männens flyktbil. Tre män – en nu 33-åring, en 24-åring samt en nu 20-årig man som skottskadats allvarligt efter en biljakt i Östberga 2016 – påbörjade dessutom en kartläggning av offret. Bland annat spanade de på mannens bostad och planerade flyktvägar, enligt polisutredningen.

När ledarens kompanjoner ska ha utfört mordet i november 2017, hade den 30-årige anstiftaren redan hunnit fly till Amsterdam tillsammans med två vänner.

En knapp månad innan Mariehällsmordet försökte 24-åringen och 33-åringen – tillsammans med en tredje man och försedda med automatvapen – råna en värdetransport i Enköping.

De tre männen kunde dock gripas snabbt efter rånförsöket, som Metro rapporterat om tidigare.

Polisen hittade flera klädesplagg kopplat till rånförsöket som skickades till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för att säkerställa dna. På grund av långa väntetider hos NFC blev dna-analysen klar först månader senare och männen släpptes på fri fot på grund av brist på bevis.

Rodney Humphreys är advokat åt 24-åringen som nu är åtalad för rånförsöket och utförandet av Mariehällsmordet.

– Han greps i samband med rånförsöket, men släpptes på grund av att polisen, som jag förstått det, i det läget inte kunde binda honom till något brottsligt, säger Humphreys.

Liselotte Nielsen Sundberg, kanslichef på NFC, berättar att en dna-analys normalt sett tar fyra till fem timmar att fastställa. Men på grund av bland annat resursbrister ligger väntetiden för en dna-analys av grövre brott på mellan en och två månader.

– Det kan bli väntetider på grund av allt från förtursskäl, att personer blivit häktade, spaningsförtur eller andra specificerade skäl. Men också på grund av resursbrister hos oss som gör att vi inte är i balans i den verksamheten, säger hon.

När dna-analysen från de kläder polisen hittat var klar hade det gått flera månader sedan rånförsöket i Enköping och de två männen var redan på väg att bli häktade för mordet i Mariehäll.

Kriminalinspektör Christer Axling, gruppchef vid grova brott på regionala utredningsenheten i Stockholm, har jobbat med båda fallen. På frågan om mordet i Mariehäll kunde ha förhindrats svarar han:

– Jag tycker inte det går inte resonera så, då kanske hade man valt andra män för att utföra själva mordet i Mariehäll. Vi ser det ju som att det är två anstiftare, några medhjälpare och två utförare av det här mordet.

pil
Det här har hänt i konflikten

2013

Konflikten mellan Östberga- och Bredängsnätverket började 2013 när den nu mördade 28-åringen (med ledande roll i Bredängsnätverket) anklagade en person ur det rivaliserande nätverket för att ha stulit kokain i en narkotikaaffär. Den nu mördade 28-åringen sköt Östbergamedlemmen i benet och dömdes till fängelse.

I september samma år mördas en av de två bröderna till ledaren inom Östberganätverket. Han sköts ihjäl av vad som misstänktes vara personer inom Bredängsnätverket, bland annat den nu mördade 28-åringen. Ingen blev dock åtalad för mordet.

Dagen efter sköts en person inom Bredängsnätverket ihjäl, i Östberga. En högt uppsatt person inom Östberganätverket dömdes för medhjälp till mordet.

I oktober 2013 skedde ett mordförsök i Bredäng. Flera skott avlossades mot personer inom Bredängsnätverket. Den andra brodern till ledaren inom Östberganätverket greps och dömdes senare för detta mordförsök.

2015

I augusti 2015 besköts en central person ur Bredängsnätverket och överlevde. Polisen har ingen misstänkt.

2016

I mars mördades pojkvännen till Bredängsledarens syster. Pojkvännen var även nära vän med den nu mördade 28-åringen.

I juli samma år blev en av männen inom Östberganätverket, en nu 20-åring, skjuten när han färdas i en bil. Biljakten skedde i Östberga och mannen skadades allvarligt. Den nu mördade 28-åringen och en allierad åtalades för mordförsöket men friades.

2017

I augusti mördas den andra brodern till ledaren i Östberganätverket. Han sköts ihjäl i ett garage i Östberga. Ärendet är fortfarande öppet och ingen har åtalats för mordet, än.

20 november mördades den 28-årige mannen från Bredängsnätverket efter en biljakt i Mariehäll.

pil
Det här är Östberga- och Bredängsnätveket

Östberganärverket har en stark bas i Östbergahöjden. En central roll i nätverket har flera medlemmar inom en specifik familj, bland andra ledaren. Nära honom finns ett antal individer som vuxit i hierarkin och som har eller har haft ledande roller. Bland dessa finns bland annat den 20-årige man som i juli 2016 blev beskjuten i sin bil.

Bredängsnätverket har sitt geografiska ursprung i Bredäng. De har ingen person som ensam är tydlig ledare, men det finns personer som tydligt har väldigt starka och ledande roller. En av dessa är 28-åringen som mördades i Mariehäll den 20 november 2017. Hans roll i nätverket har varit av stor betydelse sedan 2013, trots att han därefter suttit i fängelse under ett antal år för grov misshandel. Den nu döda 28-åringen var nära vän med den man som mördades 2016 i Bredäng.

På plats vid skjutningen i Bredäng 2013, som ses som starten på konflikten mellan nätverken, fanns fyra av de personer som nu alla mördats i den pågående konflikten.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro