ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kasparov: Visst känner jag rädsla

Denis Nizhegorododzev / Metro Ryssland · 17 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Garri Kasparov tror att situationen i Ryssland kommer att leda till en kris, både ekonomisk och politiskt. 

Garri Kasparov tror att situationen i Ryssland kommer att leda till en kris, både ekonomisk och politiskt. 


klar

Artikellänk är kopierad

MILJÖ. Senast Metro skulle intervjua den förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov fick han förhinder – han hade gripits av polis anklagad för att ha bedrivit anti-rysk propaganda under en oppositionsmarsch i Moskva. Men intervjun med Kasparov, som i dag ska delta i en oppositionsmarsch i den ryska staden Samara i samband med toppmötet mellan Ryssland och EU, blev av till slut.

Vem blir Rysslands näste president?– Om jag visste det så skulle jag inte vara politiker. Vårt politiska system är lite speciellt, så det är inte helt säkert att Vladimir Putins efterträdare vinner valet. Men jag utgår från att situationen i Ryssland kommer att leda till en kris som berör både ekonomin och infrastrukturen och som kommer att övergå i en politisk kris.

Varför då?– Om ryskt kapital flyttar till väst måste vi följa deras regler, vilket är svårt under den nuvarande regimen. Putin har ett dilemma. Å ena sidan måste hans efterträdare vara svag eftersom han inte vill förlora kontrollen över det politiska systemet. Å andra sidan krävs det en stark ledare för att systemet ska överleva. Putin är i en återvändsgränd och när han går i pension blir det en hård kamp eftersom alla förstår att vinnaren kommer att ”eliminera” de andra. Den som förlorar makten förlorar allt. Det är därför som alla som är med i leken kommer att behöva nya bundsförvanter och de kommer att göra oförutsedda drag.

Har oppositionen någon kandidat? Tänker du själv kandidera?– Jag tror att vi kommer att utse vår kandidat genom primärval och jag tror att vi bara har chans att vinna om kandidaten kommer från ett parti på vänsterkanten. Jag har inga planer på att ställa upp.

Varför koncentrerar du dig på politiska möten i stället för att ställa upp i parlamentsval?– Alla oppositionspartier är en del av systemet. Om vi vill förändra något så måste vi samlas till en verklig politisk kraft. I dag betyder parlamentet ingenting.

Deltagarna i oppositions-marscherna kommer från alla politiska läger. Där finns både liberaler och radikala. Tror du att det finns risk för att extremister kommer fram genom marscherna?– Det spelar ingen roll vem som marscherar. Vi är ett stort land med olika folk. Ett annat Ryssland består också av olika krafter som har lärt sig att kompromissa. En koalitionsregering skulle bli kortlivad, men den skulle införa demokratiska spelregler så att folket fick välja.Du kritiserar gärna politiken i Kreml. Är du inte rädd?– Visst känner jag rädsla. Det var ett svårt beslut att koordinera de oppositionella krafterna. Jag såg de eventuella konsekvenserna, men vi har inget annat val än att fortsätta.

klar

Artikellänk är kopierad

Denis Nizhegorododzev / Metro Ryssland
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro