ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kastellanoss rymning: Ansvarig lämnade transporten åt sitt öde

Karl Enn Henricsson · 23 Jan 2019
Uppdaterad 23 Jan 2019
Morddömde Kristofers Kastellanoss rymde förra sommaren i samband med en kisspaus, och han är fortfarande försvunnen. Han var iförd ett fängsel likt det som återges på bilden.

Morddömde Kristofers Kastellanoss rymde förra sommaren i samband med en kisspaus, och han är fortfarande försvunnen. Han var iförd ett fängsel likt det som återges på bilden. Foto: Kriminalvården/Polisen


Morddömde Kristofers Kastellanoss rymde från en fångtransport i samband med en kisspaus. Den ansvarige lämnade transporten åt sitt öde”, enligt nya uppgifter. Dessutom väntas transportledaren inom kort åtalas för tjänstefel.

klar

Artikellänk är kopierad

Den morddömde Kristofers Kastellanoss, 25, rymde från en fångtransport den 12 juli. Rymningen genomfördes i samband med en kisspaus, vilket Metro tidigt kunde berätta.

I transporten fanns förutom Kastellanoss och en annan fånge, även tre kriminalvårdare.

I närheten av Laxå behövde transportledaren kissa, varför bilen stannade. Även Kastellanoss, iförd handfängelse, ska då ha bett om att få gå ut och kissa. Han fick ett nekade svar av personalen, men lyckades knuffa sig ut.

”Situationen gjorde honom rädd”

”Han börjar omedelbart springa och får genast ett försprång på 10-15 meter. Han springer i samma riktning som NN (transportledaren) en kort stund tidigare gått för att kissa, förbi denne och vidare mot fastigheten NN”, går att läsa i kriminalvårdens incidentutredning.

Transportledaren och ytterligare en personal drog sina batonger och tog upp jakten, men gav upp efter ungefär 250 meter. Den ene uppgav senare att han hade fått mjölksyra, och transportledaren har berättat att ”situationen gjorde honom rädd”, enligt utredningen.

Rymningen genomfördes i samband med en kisspaus utanför Laxå.
Rymningen genomfördes i samband med en kisspaus utanför Laxå.Foto: Kriminalvården

I incidentutredningen får främst transportledaren svidande kritik, och det står bland annat att han i princip lämnat ”transporten åt sitt öde”. Vidare går att läsa att ”NN är inte bara orsaken till stoppet, han är också den som går ifrån transporten och överlämnar åt sina kollegor att efter bästa förmåga lösa uppgiften. Denna nonchalans präglar även personalsamtalen med NN. Samtalen kännetecknas inte i första hand av okunnighet om transportledarens ansvar utan snarare ett ointresse – för att inte säga en ovilja – att ta det ansvaret”.

Transportledaren är även misstänkt för tjänstefel, och utreds av polis. Förundersökningen leds av åklagare Pia Åsberg, som väntas väcka åtal i mitten av februari.

Vad ligger konkret till grund för åtalet?

– Det kommer att framgå, men det är inte bara en omständighet utan flera. Att han ville urinera är det som leder till att allt blir galet – att han bestämmer sig för att det ska blir det stoppet och inte vidtar de åtgärder som man rimligen borde göra enligt de rutiner och regler som finns, säger Pia Åsberg.

Vilket eventuellt straff kommer du yrka på?

– För tjänstefel är det böter eller fängelse i höst två år, så det är en ganska vid straffskala.

Åklagaren: Allvarligare än på bötesnivå

– Jag tänker att det i det här fallet är allvarligare än att det ska ligga på bötesnivå, men det betyder inte att det blir fängelse. Det beror på omständigheter runt individen som jag inte har någon full kännedom om just nu.

Finns det något i utredningen som tyder på att rymningen var planerad?

– Nej, vi har inte hittat något sådant. Det finns två spår att jobba efter. Det första är att det är planerat eller iscensatt med hjälp av personal. Något sådant har vi överhuvudtaget inte kunnat hitta, säger Pia Åsberg.

– Men sen kan det naturligtvis inte uteslutas att han själv haft möjlighet att i vart fall planera för någon sorts rymning, och tagit tillfället i akt när möjligheten öppnade sig.

Mia Sandros är transportledarens advokat.

– Min klient bestrider ansvar för brott, men han medger några av de faktiska omständigheterna.

Kastellanoss är fortfarande försvunnen.

Transportpersonalen gav upp jakten på rymmaren efter omkring 250 meter.
Transportpersonalen gav upp jakten på rymmaren efter omkring 250 meter.Foto: Kriminalvården
klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro