ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Katia Winter om att vara het i Hollywood

Anneli Sandberg · 24 Jan 2014
Uppdaterad 24 Jan 2014

Katia Winter heter vårt senaste stjärnskott i Hollywood. Svenskan har en roll i serien Sleepy Hollow” som slagit stort i USA. Metro träffade henne och pratade framgång, livet i Los Angeles och svenska skådespelare i Hollywood.

klar

Artikellänk är kopierad

Katia Winter drömmer om en kvinnlig huvudroll.
  – Det blir ofta så att man spelar flickvännen eller det kvinnliga bihanget. Men jag vill jobba med mer intressanta karaktärer och mer kvinnliga regissörer.
Katia Winter drömmer om en kvinnlig huvudroll. – Det blir ofta så att man spelar flickvännen eller det kvinnliga bihanget. Men jag vill jobba med mer intressanta karaktärer och mer kvinnliga regissörer.Foto: Urban Brådhe

Det börjar nästan bli trångt med svenska skådespelare i Hollywood. Katia Winter är bara en i raden av unga talangfulla svenskar som slagit igenom over there.Umgås de som en enda stor familj? – Vi kanske ses på någon fest eller hemma hos någon då och då men jag umgås inte med någon av dem. Det finns en svensk klunga och en engelsk klunga och eftersom jag flyttade till London som ung så känner jag fler därifrån. Skarsgårdarna, Joel Kinnaman, Fares Fares och Matias Varela hänger och är en tight klunga men jag är inte med i det gänget, skrattar Katia Winter. Hon har jobbat med Joel Kinnaman i filmen ”Knight of cups” och när regissören Terrence Malick fick veta att de båda var svenskar blev han eld och lågor. – Han ville att vi skulle prata svenska med varandra i scenerna, det var ganska roligt.Är det en fördel att det börjar bli många svenskar i Hollywood? – Det är bara roligt. Ju fler desto bättre. Det är jättekul att se att man kan jobba var som helst som skådis. Tidigare var det ganska begränsat. Men de ser mig inte som svensk där borta. De tror att jag är engelsk för att jag bott så länge där borta, säger Katia. Rollen som Katrina Crane i tv-serien ”Sleepy Hollow” blev Katia Winters stora genombrott. Hon har tidigare bara varit med i mindre indiefilmer. – Ett sånt här jobb leder till mera jobb. Det är skönt att kunna slappna av lite och inte behöva stressa som många skådespelare behöver, säger hon.Börjar du inte i fel ände som slår igenom i Hollywood före du blivit ett namn i Sverige? – Det är faktiskt roligt för jag träffar en del svenska skådisar utomlands och de är så här ”Vi vill jobba i Hollywood” medan jag är ”Jag vill jobba i Sverige, ni gör mycket bättre filmer”. Jag älskar svensk och dansk film och skulle gärna jobba i Sverige men flyttade härifrån när jag var 18 och det är svårt att komma in i branschen när man inte känner någon, säger Katia Winter. Hon drömmer om att jobba med svenska regissören Tarik Saleh och danska Susanne Bier. Och så en drös med svenska skådespelare. Hon nämner namn som Rolf Lassgård och Lena Endre. – Och Tuva Novotny. Henne träffade jag i Los Angeles och hon är jätteduktig. Det vore i och för sig kul att jobba med vem som helst av svenskarna i Hollywood bara för att de är svenskar, säger hon.Hur lever du i Hollywood? – Jag bor i en lägenhet som jag nästan aldrig är i eftersom jag filmar på östkusten. Antingen jobbar jag dygnet runt eller så inget alls. Det är upp och ned. När jag inte jobbar så försöker jag fylla dagarna med något att göra, annars blir jag tokig. I LA måste man ha en destination, man kan inte bara gå ut på gatan och strosa omkring utan man måste ha en plan. Allt är så utspritt. Man kör bara bil, det är inte som i New York och London.

Foto: Urban Brådhe
klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro