ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Katten Garçon dog av ovanlig smitta – ägaren vill varna andra

· 22 Dec 2015
Uppdaterad 22 Dec 2015
Den nioåriga katten  Garçon smittades mössen på landet.

Den nioåriga katten  Garçon smittades mössen på landet. Foto: Privat


Theresas katt smittades av kokoppor när han jagade möss i höstas, vilket ledde till hans död. – Det hela är väldigt mystiskt, säger Theresa Benér. VARNING FÖR STARK BILD!

klar

Artikellänk är kopierad

Katten Garçon, 9, var tillsammans med sin ägare Theresa en helg på lantstället i Österlen där han sprang fritt på åkrarna och jagade gnagare som han mumsade i sig, vilket Kvällspostentidigare skrivit om.

Efter två veckor tillbaka hemma i Malmö växte plötsligt en märklig böld fram ovanför Garçons öga. Theresa tog med sig katten till veterinären, där de tog prover. Bölden fortsatte växa och flera koppor växte fram runt kattens hals och tassar.

När testresultaten kom visade det sig att Garçon smittats av kokoppor – en ovanlig virussjukdom.

– Veterinärerna hade inte sett sjukdomen tidigare och det hade inte förekommit i journaler på åtta år berättade de, säger Theresa till Metro.

Efter några dagar slutade Garçon att äta och han dog snart av blodförgiftning.

Den ovanliga virussjukdomen finns främst hos gnagare, som smittar katter. Men även människor kan smittas av kokoppor. Människor blir oftast smittade genom kontakt med en kokoppssmittad katt som i sin tur troligen smittats av gnagare, enligt folkhälsomydigheten. I Sverige finns en handfull fall av kokoppor hos människor de senaste decennierna, alla från södra Sverige.

– Det är ingen anmälningspliktig sjukdom och läker ut hos människor så exakt hur många som smittats vet vi inte. Men för människor är det en lindrig sjukdom. Men man ska ändå vara försiktig när man handskas med katter, eller något annat djur som är sjukt eller har öppna sår, säger Håkan Miörner, smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne.

LÄS MER
Barnbarn vann mot mormor i rätten – får tillbaka sin katt

Theresa vill uppmärksamma vad som hände med Garçon så att fler blir medvetna om sjukdomen.

– Det var jobbigt att ingen hade erfarenhet av att möta den här sjukdomen. Därför är det bra att berätta att denna förfärligare sjukdom faktiskt kan finnas. Jag hade aldrig trott att det var farligt för min katt i vår lilla skog på landet, säger hon.

LÄS MER
Kattmamma bröt sig in hos veterinär – för att få umgås med sina barn
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro