ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Katter och hundar flås levande för sin päls

Liselotte d’Aubigné · 21 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
På Filippinerna är en del av katterna som slaktas vildkatter, men de allra flesta är husdjur som fångas in på gatan.

På Filippinerna är en del av katterna som slaktas vildkatter, men de allra flesta är husdjur som fångas in på gatan. Foto: AP


klar

Artikellänk är kopierad

DJURSKYDD. EU-parlamentet klubbade i tisdags igenom en lag som totalförbjuder all handel med produkter gjorda av hund- och kattpäls.

– Äntligen. Jag är väldigt glad, säger EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (v), som är ansvarig för parlamentets  behandling av frågan, till Expressen.se.

Journalisten Manfred Karreman avslöjade handeln med katt- och hundskinn. Tillsammans med The Humane Society of the United States/Human Society International (HSUS/HSI) dokumenterade han grymma slakter av hundar och katter.

I Kina, Thailand, Filippinerna och Korea besökte teamet slakthus och talade med dem som arbetade där. De såg hur djur fångades in och transporterades till slakthus eller restauranger där de serveras till gästerna.

De besökte även auktionshus i Europa dit djurens pälsar och skinn senare såldes. Allt filmades och dokumenterades. Delar av filmen (”The fur scandal”) har visats i SVT.  Ett slakthus på Filippinerna uppgav att man dödar och flår cirka 100 katter per dag. En del av skinnen såldes till Japan som trumskinn. De allra flesta var husdjur som stulits och sålts för ett par kronor.

Det filippinska jordbruksministeriet fastslog 1996 att kattslakter tillåts om de genomfördes ”humant”. Men enligt filmteamet var omständigheterna på slakterierna vidriga, katterna hängdes i ståltrådar, övriga katter såg på i väntan på sin tur.

I Kina besökte filmteamet statsdrivna fabriker för animaliska biprodukter. Hundarna och katterna föds upp i farmer i norra Kina där det kalla klimatet gör att djurens pälsar blir tjockare. Det förekommer att familjer håller några husdjur och säljer skinnen på marknaden. Katterna hängs eller dränks genom att man öppnar munnen på katten och häller vatten i lungorna. Ofta flås djur levande.

Uppskattningsvis slaktas i år 13–16 miljoner hundar och fyra miljoner katter i Asien.

Sys till jackor och leksaker i Europa

IMPORT. Europeiska länder som Tyskland, Frankrike och Italien importerar en stor del av de jackor, fällar eller leksaksdjur som tillverkats av skinnen. Filmteamet intervjuade ett tyskt företag som köper en halv miljon kattpälsar från Kina varje år. De användes till handskar, tofflor och olika produkter för behandling av exempelvis reumatism.

Vd:n för ett annat tyskt företag sa att när de väl färgat in kattpälsen så gick den inte att skilja från annan päls. Även i Sverige finns det kattskinnsprodukter.

– Det är svårt att få reda på hur mycket som kommer in till Sverige eftersom produkterna har märkts om, säger Anna Almberg på Animal Protection Network. Men att det förehåller sig så är helt klart.

Priset för sex till åtta kattskinn från Kina ligger på 21 dollar. Det går åt 12–16 katter för att tillverka en jacka.

Varorna säljs helt öppet i dessa länder och produkterna märks som housecat, wildcat, katzenfelle, goyangi, eller mountaincat.

– Eftersom djuren slaktas i ett land, skinnen bereds i ett andra land och pälsen tillverkas i ett tredje så är det omöjligt att kontrollera. Det enda sättet att vara helt säker är att avstå från att köpa skinn och pälsprodukter, säger Chatarina Krångh, tidigare informatör på organisationen Djurens rätt (före detta Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök).Den grymma hanteringen av djur i dessa länder beror till stor del på kulturella skillnader, tror Chatarina:

– Djur har låg status och människorna får kämpa för att själva överleva, säger hon.

Protest mot hundköttsätare i Seoul, Sydkorea. Hundar fångas in och slaktas under vidriga omständigheter i bland annat Sydkorea för att sedan serveras på restauranger.
Protest mot hundköttsätare i Seoul, Sydkorea. Hundar fångas in och slaktas under vidriga omständigheter i bland annat Sydkorea för att sedan serveras på restauranger.Foto: AP
klar

Artikellänk är kopierad

Liselotte d’Aubigné
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro