ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Katterna hittades vanvårdade: Värsta jag sett”

Fredrik Samuelson · 12 Okt 2018
Uppdaterad 13 Okt 2018
De två katterna var avmagrade, slöa och det låg avföring och kiss i lägenheten.

De två katterna var avmagrade, slöa och det låg avföring och kiss i lägenheten. Foto: Polisens förundersökning


De två katterna hittades ensamma i lägenheten. De var uttorkade, utmärglade och stank av kiss. Ägaren ska nu upp i rätten – och har erkänt vanvård.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en anmälan gjorde länsstyrelsens djurskyddsinspektörer ett oanmält besök i en lägenhet i Stockholms län i slutet av 2017. De två katterna omhändertogs direkt med stöd av djurskyddslagen.

– Det värsta jag sett gällande vanvård, sa en veterinär, som varit yrkesverksam i sex år, i polisförhör efter att ha undersökt dem.

Lägenheten stank av katturin

När katterna omhändertogs i lägenheten fanns det mat och vatten i skålarna. Men de var kraftigt avmagrade, slöa, hade tandsten, dålig päls och upplevdes som kontaktsökande. Deras öron var fulla med smuts, skabb och infektioner.

Hela lägenheten stank av katturin och avföring låg på golvet.

Enligt länsstyrelsen hade vanvården orsakat katterna lidande, smärta och stress.

Ägaren erkände brott

Ägaren åtalades i april i tingsrätten för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Kvinnan erkände brott och sa att hon av privata skäl hade bott i en annan bostad i ett halvår och endast tittat till katterna i sin lägenhet. Ibland hade hon varit där varje dag, ibland hade det gått upp till fem dagar mellan besöken.

Hon förklarade att hon förgäves försökt omplacera katterna, inte velat avliva dem, mått dåligt över situationen och var lättad att de nu omhändertagits av myndigheterna.

Målet ska nu upp i rätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro