ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kattpsykologen: Här är varningstecknen på att din katt är deprimerad

Linnéa Borgert · 2 Aug 2017
Uppdaterad 2 Aug 2017
En katt kan känna av om människan den lever med inte mår bra.

En katt kan känna av om människan den lever med inte mår bra. Foto: Alamy


Har din katt börjat dra sig undan och sover mer än vanligt? Det kan vara tecken på att katten inte mår bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Djur kan, precis som människor, ha varierande humör. Men om din katt börjar dra sig undan, ligger och sover mycket och är lugnare än vanligt kan det vara tecken på att allt inte är som det ska, menar kattpsykologen Susanne Hellman Holmström.

Enligt henne handlar det inte om samma typ av depression som vi människor drabbas av, det kan snarare vara ett tecken på att katten inte får tillräckligt med uppmärksamhet och stimulans.

– En katt ska inte bara äta näringsriktig mat och ha ett klösträd, den ska också vara glad i sinnet. Den behöver aktiveras varje dag, säger hon.

Påverkas av förlust och flytt

Det finns också mer konkreta saker som tillfälligt kan påverka en katts mående. Till exempel att den förlorar sin kattkompis, att husse eller matte försvinner eller att man flyttar till ett nytt hem.

– Då kan man säga att katter blir förvirrade. Det blir inte som vanligt för katten och katter är väldigt revirfasta och vill att det ska vara likadant i dag som i går som i morgon. Det funkar ju inte riktigt i människans värld. När deras tillvaro rubbas kan de gå runt och jama, dra sig undan, inte vilja vara med eller gosa, säger Susanne Hellman Holmström.

Ett annat tecken, enligt Susanne Hellman Holmström, är att katten inte har samma aptit som vanligt. Förvirringen brukar gå över av sig själv inom tre, fyra dagar, säger hon.

– Men det finns verktyg man kan ta till i dag på marknaden som hjälper katterna i förändringsprocesser. För vi vill ju hålla vår katt glad, det är jätteviktigt. Feromoner kan hjälpa katterna att bli mer trygga och glada igen, säger Susanne Hellman Holmström.

Kan känna av om du själv är deprimerad

Något annat som kan påverka din katt är ditt eget mående, menar Susanne Hellman Holmström. Katten kan känna av om du är deprimerad.

– Jag sett många exempel på det. Katter som lever väldigt tajt med sin människa tar in människans känsla också, säger hon.

Man ska dock inte vara för snabb med att stämpla sin katt som deprimerad eller ledsen, menar Susanne Hellman Holmström. Kattens beteende kan bero på något helt annat.

– Man måste börja på rätt håll. Om man märker att katten mår dåligt får man börja hos veterinären och sedan kan man ta tag i beteendet, säger hon.

Hon får medhåll av Per Josefson, veterinär på Svelands djurförsäkringar.

– Att man inte äter eller är trött kan bero på helt andra orsaker, som till exempel en infektion, feber eller ont i magen. Så det är svårt av avgöra. Känner man att katten inte mår bra allmänt får man uppsöka en veterinär, man får börja med att utesluta vissa saker, säger han.

Skriver sällan ut antidepressiva

Det finns antidepressiva läkemedel för både hund och katt, men det är någonting som Per Josefsson sällan väljer att skriva ut.

– Om djurägarna är väldigt oroliga kan man prova det i en vecka eller två och se om man märker någonting positivt. Men jag skriver ut det kanske max någon gång om året. Det viktigaste är att man skapar en bra och stimulerande tillvaro för djuren, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro