ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kawan avvisas – trots fast jobb och bostad

Charlotte Simonson · 12 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kawan har fast jobb, talar svenska, har förstahandskontrakt och banklån. Men han får ändå inte stanna. Nu kräver ­kristdemo­kraterna stopp för ett orimligt system.Kawan är inte välkommen i Sverige. Trots att han jobbar på ett storkök i Göteborg sedan tre år, talar bra svenska, har förstahandskontrakt och lån på banken har han fått besked att han måste åka tillbaka till norra Irak, eftersom där anses lugnt av Migrationsverket.– Om ni inte vill ha oss här, snälla säg det med en gång, inte efter fem år, säger han.

Medan regeringen som bäst förhandlar om att öppna dörrarna för utländska arbetare avvisas personer med jobb. Kawan är en av tusentals personer – många irakier – som fick tidsbegränsat uppehållstillstånd i samband med den tillfälliga asyllagen för ett par år sedan. Merparten av dem måste nu lämna landet och Migrationsverket uppmanar arbetsgivare att säga upp dem. Men många vågar inte återvända och blir kvar i Sverige utan försörjning.– Hur ska jag kunna betala tillbaka mitt lån? Jag känner många i Göteborg som tvingats till kriminalitet sedan de sparkats från jobbet.

Kristdemokraterna i riksdagen kräver nu ett omedelbart stopp för avvisning av de flyktingar som har fast jobb i Sverige, i väntan på den nya lagen om arbetskraftsinvandring.– Det handlar om människor som med all kraft visat att de vill vara en del av det svenska samhället, säger riksdagsledamoten Eva Johnsson (kd).

Fotnot: Kawan heter egentligen någonting annat

klar

Artikellänk är kopierad

Charlotte Simonson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro