ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KD nere på 2,8 procent

Anders Göransson · 11 Mar 2013
Uppdaterad 11 Mar 2013
KD nere på 2,8 procent i ny mätning

KD nere på 2,8 procent i ny mätning Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Kristdemokraternas väljarkris fördjupas ytterligare. I en ny mätning från Yougov faller partiet till 2,8 procent, den lägsta noteringen sedan valet.

Men det stora problemet för KD är inte ett enstaka dåligt resultat i marsmätningen. Faktum är att partiet legat under fyraprocentsgränsen i 20 av Yougovs 25 senaste månadsmätningar.

Mycket tyder på att partiet ännu en gång kommer att få lita till stödröster från andra allianspartier för att överleva som riksdagsparti. I förra valet var så mycket som var tredje KD-röst en taktikröst, enligt undersökningar som gjorts på Linnéuniversitetet i Växjö.

Partiet går nu en svår balansgång.

– Risken är att man inte vågar driva egna frågor i konflikt med blocket, eftersom man då riskerar att förlora taktikröstarna. Samtidigt behöver man egna profilfrågor för att bygga upp sin väljarbas. KD sitter i en rävsax, säger Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson är förstås inte nöjd.

– Det går upp och ner i opinionen, men på en låg nivå. Det är inte bra, säger hon.

Totalt sett var förändringarna i väljaropinionen små den senaste månaden. Starkast går Sverigedemokraterna, som ökar med en dryg procentenhet till 12,6 procent. 

De röd-gröna partierna får tillsammans 45,3 procent, vilket är 4 procentenheter mer än vad den samlade Alliansen når.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro