ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KD och C i storbråk – det här har hänt

David Peterson · 10 Maj 2019
Uppdaterad 10 Maj 2019
Centerledaren Annie Lööf och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

Centerledaren Annie Lööf och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Foto: TT


Kristdemokraterna och Centerpartiet har hamnat i ett infekterat bråk. Detta efter att C anklagat KD för att tveka mellan "liberala värderingar och diktaturfasoner". Metro redet ut vad som hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Frågan om vilken europeisk politiker svenska politiker föredrar har återigen skapat debatt och konflikt. Den här gången började det med att Kristdemokraternas första namn till EU-valet, Sara Skyttedal, tvekade i valet mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Ungerns Viktor Orbán i en intervju.

Det fick den forne allianskollegan Fredrick Federley, toppnamn för Centerpartiet i EU-valet, att se rött. I en debattartikel på Aftonbladet skrev han: ”Nu tvekar man i valet mellan liberala värderingar och diktaturfasoner”. Han hävisade vidare till de högerpopulistiska krafterna som ”har vaknat till liv i Europa.”

Konflikt i riksdagen

Dagen efter, under onsdagens partiledardebatt i riksdagen, eskalerade konflikten. Efter Annie Lööfs (C) anförande valde KD-ledaren Ebba Busch Thor att ta replik på sin forne allianskollega.

– Vi smetas ihop med antisemitism, med homofober, med abortmotståndare och mord på journalister. Min fråga till dig Annie Lööf är anser du att KD tvekar mellan diktatur och demokrati? frågade Ebba Busch Thor.

Annie Lööf svarade att hon inte höll med om alla meningar i Federleys debattartikel.

– Men det är också så att Sara Skyttedal tagit ut svängarna i en del intervjuer, sa Lööf.

KD: C har fått valfeber

På torsdagen replikerade Skyttedal på Federleys text. Hon inledde med att anklagade Centern för att ha drabbats av ”valfeber” och Federley för att ha ”passerat alla gränser för anständighet.”

”Det är bedrövligt att Centerpartiet, sedan de svek Alliansen och de borgerliga väljarna, nu även väljer lögnen och gyttjan som sina främsta politiska vapen,” avslutar Skyttedal.

Busch Thor till attack

Senare samma dag publicerade Ebba Busch Thor en lång text på Facebook där hon säger sig bemöta Federleys påståenden.

”Centerpartiet säger sig stå upp mot populism. Min fråga blir då om det är genom att medvetet missförstå, fara med osanning och vilseleda som de tänker ta kampen mot populism? Nej, tvärtom har de snarare gjort sig skyldiga för att använda just den sortens verktyg som europeiska högerpopulister använder. Centerpartiet passerade verkligen anständighetens gräns igår. Populism bekämpas med hederlighet och sanning,” skriver KD-ledaren i texten.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro