ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KD vill ha idrott på schemat i Göteborg – varje dag

Peter Löwendahl · 21 Jan 2014
Uppdaterad 21 Jan 2014
KD vill ha idrott på schemat i Göteborg – varje dag Ola, Douglas, Nina, Elvis, Elsa och Idde i klass 5a på Guldhedsskolan skulle gärna ha mer idrott på schemat.

KD vill ha idrott på schemat i Göteborg – varje dag Ola, Douglas, Nina, Elvis, Elsa och Idde i klass 5a på Guldhedsskolan skulle gärna ha mer idrott på schemat. Foto: Christina Blom


Idrott på schemat varje dag hela grundskolan. Det vill Matilda Granberg Stålbert (KD) utreda och hoppas att det skulle leda till att fler elever klarar gymnasiebehörigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christina Blom
Foto: Christina Blom

Bättre motorik, lugnare klassrum och bättre betyg, framför allt för pojkar. Det är tre av de skäl som gör att Matilda Granberg Stålberg (KD), ersättare i kommunfullmäktige, lämnat in en motion om att utreda möjligheten att införa daglig fysisk träning på grundskolan i Göteborg.

Hon lutar sig på ett forskarprojekt i Bunkeflostrand i Skåne, där forskare under nio år har undersökt effekterna på 200 barn som haft 45 minuters fysisk aktivitet på schemat varje dag under grundskolan.

– Av pojkarna blev 83 procent i kontrollgruppen behöriga till gymnasiet, och 96 i gruppen som fick extra idrott. Och jag tyckte det var intressant med något som hjälpte pojkarna till bättre betyg, eftersom de presterar sämre i skolan, säger hon.

Motionen har varit ute på remiss och diskuteras i dag av kommunstyrelsens politiker. Två av de tre stadsdelar som tyckt till om motionen är negativa, bland annat Västra Hisingen där Jahja Zeqiraj (S) är ordförande.

– Vi menar att den forskning som finns inom området inte befäster Matilda Granberg Stålbergs slutsatser. Då tror vi att resursförstärkningar handlar om att det ska vara fler lärare och specialpedagoger, säger han.

Matilda Granberg Stålberg tycker framför allt att det är bra att frågan diskuteras, men hoppas få igenom motionen trots de negativa remissvaren.

– Det är någonting man måste prova över tid, och se i ett längre perspektiv, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro