ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KD:s opinionskris: Inte mycket tyder på att partiet vänder det här

Linnea Bergman · 6 Jul 2018
Uppdaterad 6 Jul 2018
Ebba Busch Thor under partiets presskonferens under Almedalsveckan och statsvetaren Jonas Hinnfors.

Ebba Busch Thor under partiets presskonferens under Almedalsveckan och statsvetaren Jonas Hinnfors. Foto: Linnea Johansson.


Kristdemokraterna åker troligen ur riksdagen. Det tror statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet. Han är inte ensam. Med drygt två månader kvar till valet dominerade frågan om opinionssiffror partiets dag på Almedalsveckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Sjukvård, äldreomsorg, trygghet och värderingar.

Ebba Busch Thor står i Kristdemokraternas kvava, vita presstält. Med de orden sammanfattar hon partiledartalet hon ska hålla om bara några timmar.

KD-ledaren har precis presenterat flera förslag som rör sjukvården. Höjda löner till sjukhuspersonal under sommaren och fem steg för att låta staten ta huvudansvar för sjukvården.

Det är ledaren för ett hårt pressat parti som håller presskonferens i Almedalen på Visby.

Kristdemokraterna har inte tagit sig över riksdagsspärren i en Yougovmätning sedan i december 2016. I juni månads mätning fick partiet 3,1 procent.

– Man ska vara försiktig med överord, men en kris är det faktiskt. Det finns lite som tyder på att man skulle kunna vända situationen man befinner sig i, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

”Har svårt att finna sin roll i svensk politik”

Kristdemokraterna har hållit sig kvar i riksdagen med hjälp av stödröster från Moderaterna. Med drygt två månader kvar till valet är opinionssiffrorna fortsatt låga.

– Det är ett parti som har svårt att finna sin roll i svensk politik, konstaterar Jonas Hinnfors.

Kristdemokraterna har problem med en spänd stämning internt, fortsätter Hinnfors. Partiets tidigare frikyrkliga kärna röstar inte i samma utsträckning på Kristdemokraterna längre.

– Konflikten finns mellan den frikyrkliga, omhändertagande traditionen och den hårda, mer aktivistiska högern, sammanfattar han.

Gav problem att sitta i Alliansregeringen

Det var även problematiskt för socialkonservativa Kristdemokraterna att befinna sig i en Alliansregering som hade en liberal övervikt, enligt Jonas Hinnfors.

– Den regeringen var inte på något sätt socialkonservativ: med Liberalerna, Centerpartiet och en mycket liberalt lutande Reinfeldt-grupp. Det var snarare tvärtom. Där fick Kristdemokraterna snarare hålla tillbaka och blev inte så trovärdiga i de frågorna, säger han.

LÄS MER
7-åriga Lucy intervjuar Ebba Busch Thor: Hur blir man svensk?

Kristdemokraterna börjar nu få ont om tid.

– När Socialdemokraterna nu börjar prata om välfärd igen så är det fem i tolv för dem. Men det är några sekunder i tolv för Kristdemokraterna.

”De ska prata om äldre, familjen och att vara snälla”

Under Kristdemokraternas presskonferens talade sig partiledaren varm om sjukvården. Den fråga som enligt Yougovs mätningar är väljarnas viktigaste. Det kan vara rätt väg att gå, enligt Jonas Hinnfors.

– Man kanske ska falla tillbaka på att vara det omhändertagande, socialt moraliska borgerliga partiet.

Under Kristdemokraternas dag på Almedalen ägnades även en rad seminarier åt just partiets opinionsstöd.

Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet, hade som grundtips att partiet håller sig kvar i riksdagen. Hon var dock även hon inne på linjen kring att partiet måste ändra fokus.

– De ska prata om äldre, familjen och att vara snäll, sa hon.

En katt med tolv liv

Margit Silberstein, politisk kommentator på Dagens Samhälle, pekade på att det är ytterst sällan partier åker ur riksdagen. Senast det hände var 1994 när Ny Demokrati åkte ur, och innan dess när Miljöpartiet åkte ur riksdagen 1991.

– Jag skulle bli förvånad om de inte kommer in, sa hon i samma paneldiskussion.

Mats Knutsson, inrikespolitisk kommentator på SVT, kallade Kristdemokraterna för katten med inte bara nio liv utan med tolv liv.

– Risken är överhängande att de åker ut, men det där med katten ska man inte glömma, sa han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro