ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KDU: Vi måste diskutera en gräns för flyktingar

Tomas Lundin · 29 Aug 2014
Uppdaterad 29 Aug 2014

Vi måste börja diskutera en gräns för hur många flyktingar vi tar emot. Utspelet kommer från Krisdemokraternas ungdomsförbund, som går till attack mot asylpolitiken. Men kritiken är hård – inte minst från andra kristdemokrater.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Skyttedal vill börja diskutera en gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot.
Sara Skyttedal vill börja diskutera en gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot.Foto: TT

”Det finns en balans mellan vårt lands strukturella kapacitet för flyktingmottagande och omfattningen i mottagandet som inte bör rubbas om integrationen ska slå väl ut.”, skriver Sara Skyttedal, förbundsordförande för KDU på DN Debatt

Skyttedal angriper Fredrik Reinfeldt som i sitt sommartal uppmanade svenskarna att öppna sina hjärtan för de flyktingar som väntas komma hit. 

”Tyvärr är det inte så enkelt att frågan om en lyckad mottagning och integration enbart är beroende av människors välvilja. I så fall skulle Sverige redan i dag vara ett integrationspolitiskt föredöme”, skriver Skyttedal. 

Dagens flyktingström från Mellanöstern brukar jämföras med den från Balkan på 1990-talet, skriver Skyttedal, som inte tycker att jämförelsen håller, bland annat på grund av bostadssituationen i landet. Hon kritiserar också föreställningen att asylsökande kommer i arbete och därmed betalar sig själva. 

”Efter tre år i landet har enbart 18,7 procent av flyktingar i arbetsför ålder ett arbete, och efter 15 år i landet saknar fortfarande 40 procent av de i arbetsför ålder förvärvsarbete.”

Reaktionerna på KDU:s utspel har varit häftiga, från flera håll. Moderpartiet KD är noga med att understryka att utspelet är KDU:s eget:

”Finns utmaningar i Sverige men flyktingarnas situation är allvarligare. Vi måste göra vad vi kan. Artikeln är KDU:s egen.” , twittrar partiet från sitt officiella konto.

Kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber skriver på Twitter att debattartikeln ”ger en huvudvärk” och Ella Bohlin, Landstingskanditat för KD i Stockholm skriver att debattartikeln färmodligen är det sämsta hon läst och undrar vad som hänt med hennes gamla ungdomsförbund.

Från oppositionen är attackerna ännu hårdare:

”Alltså det KDU gör på DN debatt idag. Så himla äckligt. Får mig att ge upp hoppet för en sekund.”, skriver  Lina Glans, borgarrådssekreterare på Socialdemokraterna i Stockholm. Men från ett håll får i alla fall Skyttedal stöd – Sverigedemokraterna: ”God morgon @skyttedal! Du är välkommen till oss som diskuterat det ett tag redan.”, skriver Paula Bieler, SD:s jämställdhetstalesperson.  Sara Skyttedal försvarar den hårt kritiserade debattartikeln. – Det finns en gräns. Men jag vill att vi fortsatt ska vara genereösa. Jag vill inte stoppa människor att komma till Sverige. Det ska vara enskildes asylskäl som avgör. Men hittills har vi inte ens talat om att det finns en gräns, säger hon till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro