ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KEANE

Stockholm hannah sjostrom · 19 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Keane tog sig direkt upp på den brittiska albumlistans förstaplats med nya plattan "Under the iron sea". Bandet är en av de största sensationerna på den brittiska pophimlen på senare tid och de lyckades sälja fem miljoner album på mindre än två år. Men på sedvanligt rock'n'rollvis höll pressen på att knäcka trion. Det är därför nya albumet är ett resultat av både ”konfronterande av svåra rädslor” och ”hänsynslöst granskande av relationer” både inom bandet och världen som helhet”. - Ja, det här är onekligen en tung bastard till skiva, säger pianisten Tim Rice-Oxley leende. Men så mycket händer i våra liv och världen just nu, och det inspirerade oss. Rice-Oxley berättar stolt att det nya verket är både komplexare och mörkare än föregångaren, och det har sina skäl. Ett är av rent personlig natur, och har med inbördes spänningar och krisande vänskap före och i samband med skivans tillkomst att göra. Men Storbritaniens svåra politiska läge inspirerade i lika hög utsträckning. - Vi funderade mycket på att vi representerar ett land som attackerade Irak utan mandat från FN. Vi försöker konstant behaga Bush, vilket gjort många människor livrädda. Rice-Oxley erkänner utan omsvep att de stora omvälvningarna trion genomgått sedan genombrottet tidvis gjort dem ”smått galna” utan att dom ens noterade det själva. Fast höjdpunkterna hade förstås kommit i en strid ström ett bra tag innan dess, däribland turnen med U2 förra året. - Vi gjorde bland annat fem kvällar i Madison Square Garden och en massa spelningar i Europa. Efteråt sade dom att vi var det bästa förband de haft, vilket man väl får säga var ganska häftigt. Sedan var det helt crazy att få hänga med Bono också, det var en barndomsdröm som blev verklighet.

BILDTEXT: Keane säljer skivor som smör och tar det ganska lugn. "Vi är inga heroinmissbrukare, hittills har vi lyckats prioritera musiken före all sådan skit, säger pianisten Tim Rice-Oxley till Metro.

Peter Eliasson

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm hannah sjostrom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro