ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kejsare fick avsmak för krigsmonument

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den avgående japanske premiärministern Junichiro Koizumi har en gång om året besökt Yasukuni, som hyllar minnet av stupade under elva krig. Det har väckt ilska i Kina och Sydkorea, som anser att monumentet symboliserar japansk aggression mot grannländerna. Sedan 1975 har däremot ingen kejsare besökt Yasukuni.

Skälet är att översteprästen vid monumentet 1978 lät föra dit kvarlevorna efter 14 krigsförbrytare från andra världskriget, bland andra en utrikesminister och den diplomat som gick i spetsen för samarbetet med Nazityskland. -Därför har jag inte besökt monumentet. Det kommer från hjärtat, sade Hirohito 1988 enligt dagböcker av en högre hovfunktionär som nu offentliggjorts. Den nuvarande kejsaren, Hirohitos son Akihito, har inte besökt Yasukuni alls. Avslöjandena om Hirohitos val har utlöst en ny debatt om huruvida krigsförbrytarnas kvarlevor ska avlägsnas från monumentet. Premiärminister Koizumi tänker dock inte ändra ståndpunkt, låter han meddela.

Hirohito besteg Krysantemumtronen 1926 och avled 1989. Han är därmed en av de regenter i världen som suttit längst på tronen. Hans roll under andra världskriget är fortfarande omstridd bland historiker.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro