ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kellman möter Jill Johnson

Johan Kellman Larsson · 23 Maj 2014
Uppdaterad 25 Maj 2014
Johan Kellman Larsson träffade Jill Johnson på Lydmar Hotel. 

Johan Kellman Larsson träffade Jill Johnson på Lydmar Hotel.  Foto: Julio C Saint’ Just


Jill Johnson gör succé med sin krogshow Jill” på Hamburger börs. Wkd:s Johan Kellman Larsson­ träffade den folkkära countrysångerskan på Lydmar och pratade om ”Jills veranda­”, att inte behöva bry sig om korta kjolar och problemet med att vara för lycklig. ­

klar

Artikellänk är kopierad

" Det går inte många timmar per dag utan att någon som har sett just det programmet kommer fram och ger mig en kram.", säger Jill Johnson om tv-programmet "Jills veranda".
" Det går inte många timmar per dag utan att någon som har sett just det programmet kommer fram och ger mig en kram.", säger Jill Johnson om tv-programmet "Jills veranda".Foto: Julio C Saint’ Just
Foto: Johan Kellman Larsson

Det är frestande att betrakta Lydmar Hotel som Grand Hotels tjuriga kusin. På den senare­ hotellbaren, som ligger ett stenkast bort, är bemötandet alltid höviskt och omdömesgillt. På Lydmar har personalen en egendomlig förmåga att få gästerna att känna sig grundligt ovälkomna. ”My kind of drink”, säger Jill Johnson om sin alkoholfria förmiddagscocktail, som till slut ändå serveras. Countrydrottningen – som haft en fenomenal vår med krogshow och ”Jills veranda” i SVT – är sympatisk och bitvis personlig. Samtidigt lite på sin vakt. ”Hur ska jag uttrycka det här så att det inte blir några rubriker nu …” Den första riktigt heta vårsolen står högt på himlen över Blasieholmen. 

Du har spelat in sju album i Nashville och hela estetiken runt dig är väldigt amerikansk, varifrån kommer den dragningen till USA?

– Min kärlek till Nashville grundar sig i att det är countryns Mecka. Var man än går så finns det en enorm kärlek till musiken – alla älskar hantverket. Men jag gillar verkligen inte allt med USA, när jag har tagit­ del av det ett tag så är jag alltid nöjd över att kunna åka hem till landet lagom. Jag tycker bara att det är störigt att det finns 300 flingsorter, när jag hade kunnat välja mellan 15. 

Berätta om krogshowen, som är fullbokad och har förlängts med nya datum.

– Att Tomas Ledin eller Magnus Uggla kan göra krogshowssuccé fattar jag, men att det skulle gå så här bra även för mig… Jag var ganska rädd och nervös innan vi körde igång. Det är en så pass stor satsning med massa människor inblandade. Förutom ett utsålt Ullevi är väl en sån här krogshow bland det största man kan göra som artist. 

Hur ser du tillbaka på ”Jills veranda” nu, vad betydde det tv-programmet för dig?

– Att göra tv i sig var nyttigt och intressant. Det går inte många timmar per dag utan att någon som har sett just det programmet kommer fram och ger mig en kram. I och med att jag en gång slog igenom i Melodifestivalen så har jag fått dras med en orättvis töntstämpel. 

Kritiker brukar återkomma till att du är så mycket bättre än dina låtar.

– Var och en får tycka vad de vill. Jag har liksom hamnat i ett mainstreamfack. Det spelar ingen roll hur jag bär mig åt, som det verkar. Men jag har också alltid varit ärlig med det: jag är ingen poet. Jag sitter aldrig och skriver låtar själv till exempel, och jag har aldrig varit särskilt duktig på att skriva överhuvudtaget. Jag är väldigt privilegierad och har haft en trygg uppväxt. Om jag ska skriva något mörkt så får jag låna smärta. Det är svårt att beröra folk med sin fantastiska lycka.

Du får ta ett halvår och gå in i mörkret. 

– Där sätter du faktiskt pricken över i. Jag tänker ofta på det, vad skulle hända­ om jag stängde av och vände inåt i mig själv? 

Det blev nyligen klart att du ska spela på Stockholm Music & Arts i sommar – du har beskrivit­ spelningen som sommarens höjdpunkt.

– Det är inte en scen som hade ringt mig före ”Jills veranda”. Det är jättekul, eftersom jag gärna vill ut och spela på scener där jag inte behöver bry mig om korta kjolar och skojiga mellansnack.  

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro