ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kellman möter Linda Pira: Jag var alldeles nojig”

Johan Kellman Larsson · 22 Nov 2013
Uppdaterad 22 Nov 2013

Alla pratar om hiphop-esset Linda Pira. Nästa vecka släpps hennes debut-EP. Wkd:s Johan Kellman Larsson träffade thaiboxaren, matriarken och den blivande rapdrottningen på Nisses restaurang i Hässelby.

klar

Artikellänk är kopierad

Rapparen Linda Pira träffade Johan Kellman Larsson på lokala krogen Nisses restaurang i Hässelby.
Rapparen Linda Pira träffade Johan Kellman Larsson på lokala krogen Nisses restaurang i Hässelby.Foto: Lotta Bergseth

Latin Kings som startade den svenska rapvågen – förknippas med norra Botkyrka. Arvtagaren Petter med Södermalm. Det stora löftet just nu inom svensk hiphop har, i synnerhet efter SVT:s dokumentärserie, blivit närmast synonym med Hässelby. Här har Linda Pira, aktuell med debut-EP:n ”Matriarken”, bott i hela sitt liv. Vi träffas på lokalkrogen Nisses alldeles intill tunnelbanan. Hon kramar om alla i personalen. ”Det är nice här” säger Linda med sin karaktäristiskt raspiga röst, och beställer en rödspetta och citronvatten. 

Din kommande EP heter ”Matriarken”?

– Jag blev signad till Redline Recordings när jag var gravid med tvillingar i femte månaden. Fram till dess hade jag i skivsammanhang gästrappat en vers på en enda låt (”Rom & kush” av rapparen Stor, reds anm). Min enda tanke var: då måste jag väl ha nånting att komma med! ”Matriarken” har uppkommit ur den här resan – graviditeten, födseln och arbetet med musiken.

I Agnes-Lo Åkerlinds och Anneli Kustfälts dokumentärserie om dig som sänts på SVT Play under hösten följer filmteamet med ända in i förlossningsrummet – hur upplevde du det? 

– Alla frågar om det där … men jag tänkte faktiskt inte en sekund på det. Vid det laget hade de redan följt mig så länge att jag helt glömt bort kameran. I början kändes det lite konstigt, de följde mig i en känslig period och därför blev det också väldigt intimt. Men de lyckades få fram min personlighet på ett så bra sätt... Det blev en bra bild av mig liksom, vilket kändes skitnice. Men jag ringde de flera gånger under produktionen och bara: ”Jag vill inte längre!”. Jag var alldeles nojig, men hon lugnade mig: ”Sluta nu.”

Utifrån sett har du på extremt kort tid seglat upp som en av de hetaste svenska rapparna – men i själva verket har du ju arbetat hårt under lång tid för att komma dit du är i dag.

– Jag har rappat sedan tidiga tonåren. På fester, i plugget, på talangjakter och hiphop-jams… Men ärligt talat har jag aldrig riktigt fattat att det skulle kunna vara ett jobb, eller att jag faktiskt skulle kunna släppa en skiva. Det har tagit lite tid att sjunka in, allt har gått så snabbt. 

Aktade Salazar Brothers och hela kollektivet runt Redline Recordings har betytt mycket för dig, har jag förstått.

– Salla, Masse och Stor har stöttat mig mycket. Vi hjälps åt hela tiden, det är en enorm trygghet.

Min uppfattning är att Stockholm krympt på ett sätt – i dag kommer det fram fler rapare utanför innerstan?

– Det har verkligen hänt nånting. Var du från förorten tidigare fick du i bästa fall spela på fritidsgården. Resultatet blev att många slutade och började göra något annat. I dag spelar det ingen roll om du bor långt ut på linjen, du kan ändå bli spelad på radion. 

Du har bott sammanlagt två år i Thailand och tränat thaiboxning. Finns det likheter mellan kampsport och rap?

– Definitivt. Till exempel hur du förbereder dig… Sättet att fokusera – det är exakt likadant. Thaiboxningen har hjälpt mig mycket. När jag började träna så kunde jag för första gången i mitt liv se saker och ting tydligt. Jag lärde mig lyssna på kroppens signaler.

Foto: Lotta Bergseth
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro