ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kellman möter: Peter Settman

Johan Kellman Larsson · 31 Jan 2014
Uppdaterad 31 Jan 2014

Peter Settman gör comeback – som skådis. I Kanal 5:s nya humorsatsning Äntligen helg” spelar han mot sin gamla parhäst Fredde Granberg. Wkd:s Johan Kellman Larsson träffar Settman – som för dagen inte är sig helt lik – på Östermalmskrogen Enoteca.

klar

Artikellänk är kopierad

Kellman möter: Peter Settman 
  Peter Settman är utklädd till karaktären Elvis, som figurerar i Kanal 5:s nya sketchprogram "Äntligen helg".
Kellman möter: Peter Settman Peter Settman är utklädd till karaktären Elvis, som figurerar i Kanal 5:s nya sketchprogram "Äntligen helg".Foto: Gustav Hugosson

Hylands hörna, 1973: Plötsligt uppmanar massmedieikonen svenskarna att släcka alla lampor i vardagsrummet. Enligt legenden blev hela landet becksvart den där kvällen. Mannen framför mig har ibland jämförts med den gamla tv-kungen. Med program som ”Melodifestivalen”, ”Dansbandskampen” och ”Så ska det låta” i ryggen så går Baluba-grundarens inflytande knappast att relativisera. Men när jag lyfter frågan, och nämner Lennart Hyland i förbifarten, så skakar Peter Settman på huvudet så att peruken dammar: ”Tv-mediet har förändrats, ingen enskild person kan ha en sådan makt i dag.” Vi träffas på Enoteca på Karlavägen; kvartersitalienaren är Peter Settmans stammiskrog. Mediemonarken tar in en lättöl.

Först, berätta om den här karaktären som du är utklädd till. – Det här är Elvis, som jag spelar i ”Äntligen helg”. Han är manager till Sveriges kanske sämsta magiker, Bobby Bolero (Fredde Granberg). Vi bor i en husbil och försöker hanka oss fram. Våra gig är inskränkta till ställen som går med på att ta emot oss utan betalning. Duons mål genom serien är att komma med i magi-vm i Las Vegas. 

Du arbetar med din gamla parhäst Fredde Granberg för första gången på länge? – Alltihop var en slump. Vi käkade lunch i Moodgallerian i oktober och började snacka. Vi är ju gamla polare, men hade inte träffats på lång tid. Det var härligt, och känslomässigt. Jag sa bara: Det skulle vara jävligt kul att jobba ihop igen. Och nu är vi här. 

Du är programledare, producent, entreprenör, skådespelare, komiker och affärsman. I vilken roll känner du dig som mest hemma? – Ibland har jag känt att det blir oproportionerligt mycket skriverier om affärssidan. Jag känner inte igen bilden, eftersom jag inte känner mig som en entreprenör. Just nu är skådespeleriet det roligaste av allt. Det är jäkligt roligt att gå in i en karaktär, det är över tio år sedan sist. 

DN:s Johan Croneman beskrev ditt senaste program i SVT ”Settman på plats” som ”ett klassiskt fiasko på temat ’crazy lördagsunderhållning’”.  – Just när det gäller Johan Croneman… givet hans ställning och begåvning så tycker jag att han gör det väldigt enkelt för sig. Han har varit hård mot mig förr… till slut känner man: vad är det här för en hysterisk människa? Vad är det som gör honom så aggressiv? Och vad har jag gjort honom?

Kan du köpa någon del av kritiken? – Gällande ”Settman på plats” så var jag nöjd med flera delar – men en lärdom som jag tagit med mig är att det inte går att luta ett helt program mot en enda person, oavsett vem det är. 

2012 valde du att lämna ”På minuten” på grund av det omtalade gubbväldet på SVT – varför ser det ut som det gör?  – En man kan säga: ”Välkommen till min show”, bara så, och folk köper det. Han kan vara ful som stryk men ändå utstråla en faderlighet. Och det där gillar den stora delen av helgpubliken. Mannen, patriarken, är synonymt med någonting tryggt och tydligt, och det funkar för både mamma och pappa i soffan. Men! Ställer du dit en kvinna – då blir det genast misstänksamma blickar: ”Vem tror hon att hon är, och vad har hon på sig egentligen?” Men det går säkert att ändra det här, på sikt. 

MER FRÅN WKD: Nina Persson: ”I USA skruvade de på sig”

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro