ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kellman möter: Petter

Johan Kellman Larsson · 5 Apr 2013
Uppdaterad 8 Apr 2013
Kellman möter: Petter

Kellman möter: Petter Foto: Isabel Svensson


Lagom till att Petter firar 15 år som artist släpper han sitt nya personliga album Början på allt”. Wkd:s Johan Kellman Larsson träffade en fyrtioårskrisande folkhemsrappare och pratade Klas Östergren, Södermalm och konsten att segla i nya farvatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingen annan Stockholmsbaserad artist förkroppsligar en stadsdel på samma sätt som Petter. Han växte upp vid Nytorget och som tonåring skrev han insändare till lokaltidningen under pseudonymen ”Arg söderbo”. Södermalm är alltid närvarande – bokstavligen. På ryggen har han tatuerat ”Västerbron”. Studion ligger vid Slussen och att Petter vill ses på Judit och Bertil är ingen slump: Hornstulls egen kvarterskrog är Petters stammishak sedan många år tillbaka.

Du vurmar för ”det gamla Söder”, vad tycker du om förändringarna som sker här vid Hornstull just nu?– Jag har inte följt debatten så noga. Det viktigaste är att man bygger med respekt till miljön. Hornstull har aldrig varit jättevackert, så det blir nog svårt att misslyckas.

På det nya albumet har du samarbetat med Salem Al Fakir och Vincent Pontare, två låtskrivare från popvärlden, hur kom det sig?– Salem, Vincent och Magnus ”Filthy” Lidehäll har gjort 95 procent av skivan. Att få de här tre att jobba fokuserat på mitt projekt har varit enastående. Salem har spelat mycket hiphop live och Vincent är gammal rappare. De kan den här grejen. Det viktiga för mig var att vi skulle köra truck över förra skivan ”En räddare i nöden” och bräcka den, vilket vi lyckades med.

Du firar i år 15 år som artist – hur har du lyckats förbli relevant så länge?– Jag har lärt mig segla i nya farvatten. Skulle jag ha kvar samma ”rock’n’roll or die”-image som jag hade när jag var ung skulle det bara bli fånigt. I dag är jag 39 år, har tre barn och brottas med frågor som rör karriär och familjeliv, och existentiella frågor.

Vad har gjort att du pallat att hålla på så länge?– I grunden handlar det om min passion för det svenska språket. Jag brände hela min skolgång och hade vid en punkt misslyckats med allt i livet. När jag upptäckte att jag hade en känsla för språket, att jag kunde skriva raptexter, då gav jag mig fan på att odla den talangen.

Du har sagt att din största influens som rappare är litteratur – vad läser du just nu?– För första gången i mitt liv läser jag en fantasybok, ”Svavelvinter” av en snubbe som heter Erik Granström. På senare år har jag börjat läsa Klas Östergrens böcker också. Men det går sjukt långsamt när jag läser eftersom jag hela tiden antecknar ord och meningar som jag gillar.

När jag lyssnar på texterna på det nya albumet känns det bitvis som en så kallad skilsmässoskiva?– Texterna är fria att tolka som man vill. Skivan heter ”Början på allt” eftersom det är mycket som är en nystart i mitt liv just nu. Det är en personlig skiva och jag har gått igenom mycket den senaste tiden, mer än så säger jag inte.

Singeln ”Håll om mig” verkar handla om dagens samhälle och att du känner att vi tappat de värderingar du växte upp med.– I dag pratas det otroligt mycket om, inte vet jag, räntor och köksinredning. Samhället har blivit så jävla sjukt på det sättet. Den som vill prata om medlidande med andra människor blir kallad PK. Kanske är det en del av min existentiella 40-årskris, men jag känner mig just nu jäkligt angelägen om min omvärld.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro