ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kellman möter: Sandra Beijer

Johan Kellman Larsson · 4 Apr 2014
Uppdaterad 4 Apr 2014
Bloggaren Sandra Beijer är aktuell med sin debutroman.

Bloggaren Sandra Beijer är aktuell med sin debutroman. Foto: Per Larsson/TT


Den populära livsstilsbloggaren Sandra Beijer är aktuell med sin debutroman Det handlar om dig.” Wkd:s Johan Kellman Larsson tog ett glas cava med Sandra på Riche och pratade om självbiografisk fiktion, tonårsförvirring och knixiga hjärtan.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson och Sandra Beijer träffades på Riche i Stockholm.
Johan Kellman Larsson och Sandra Beijer träffades på Riche i Stockholm.Foto: Per Larsson/TT

Sandra Beijer står under Riche anfrätta emaljskylt och röker en mentolcigg. I stort och smått känns hon igen från bloggen ”Nio till fem”; hon är lika vänlig, mondän och välfunnen som den digitala versionen.

Att Sandra Beijer väljer just Riche känns förväntat. Inte bara för att hon själv är uppväxt på Östermalm och att hennes debut-roman ”Det handlar om dig” utspelar sig här i krokarna – södra Birger Jarlsgatans anrika krog är en social institution i huvudstaden. En slags scen. Och de som framträder är den hyperurbana klassen.

Innan vi ses den här dagen har Sandra hunnit göra en intervju för en lokaltidning, skrivit på papper för sin nya bostadsrätt vid Nytorget och spela in en podcast.

När vi efter en trekvart har druckit ur våra kylskåpskalla Cava-glas så åker hon och äter middag på Flippin’ Burgers. Allt är i sin ordning.Berätta om din debutroman.

– Den handlar om två 15-åringar och deras första historia ihop. Ett slags fram-och-tillbaka-förhållande. Hon, huvudkaraktären, har honom en stund, och sedan inte. Boken beskriver den förvirring som råder när man är 15 år, när allting känns väldigt mycket. Att skriva om kärlek, det allra mest universella ämnet, måste vara bland det svåraste som finns?

– Varje kärlekshistoria är unik tror jag. Andra får bedöma huruvida den är klyschig men jag själv är ganska allergisk mot det, så jag har försökt parera klyschorna så gott det går. Du har beskrivit huvudkaraktärens hjärta som ”knixigt”, hur menar du då?

– (Stort skratt). Det är bara ett ord jag gillar, mer i tal än i skrift kanske. Det jag menar är ett hjärta som man har svårt att veta vad man ska göra av, så var det mycket för mig själv i min egen tonår. Det finns i boken, på samma sätt som det finns i mitt liv, en slags känslodriven dramatik. Din blogg har 120 000 besökare varje vecka – varför är den så populär tror du?

– Jag lägger mycket kraft på bloggen och försöker se på den som ett slags magasin. De som följer mig ... jag tror att jag blir en slags karaktär i deras liv som de lär känna, och någon som man känner vill man ju gärna fortsätta umgås med. Vad tjänar du på bloggen?

– Jag tjänar så pass bra att jag kan leva på det. Vilket är så nice, eftersom jag då kan göra andra saker vid sidan om.I vilken utsträckning är ”Nio till fem” en persona, en karaktär?

– Jag är medveten om det koncept och den värld som jag har skapat. Men det är trots allt just jag som har skapat den världen, och den är en ganska stor del av mig själv. Samtidigt väljer jag så klart ut de delar som jag tror att mina läsare kommer vilja ta del av. Jag tycker att det är ointressant att förfula.Jag har alltid tänkt på din blogg som en slags självbiografisk fiktion, som Martin Kellermans ”Rocky” eller Knausgårds ”Min kamp”.

– Jättebra beskrivning. Till exempel när jag flyttade från New York till Paris, då behövdes ett inlägg som beskrev det, rent dramaturgiskt, för att få läsaren att förstå att nu inleds en ny fas. Jag vill att läsarna ska kunna hänga med på samma sätt som i en film. Får jag en ny vän så presenterar jag den, så att de har koll.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro