ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kemikalieinspektionen varnar föräldrar för slajmtrenden

Hugo Ewald · 13 Maj 2017
Uppdaterad 13 Maj 2017
Slajm har blivit populärt.

Slajm har blivit populärt. Foto: Sara Rörbecker/TT


Att köpa och göra egen slajm är just nu en stor trend, och flera butiker har fått slut på sina ingredienser. Nu varnar Kemikalieinspektionen föräldrar för de kemikalier barn kan utsättas för när de gör och leker med slajm.

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2017 har det blivit allt mer populärt med slajm, framför allt bland barn som i en allt högre grad börjat göra och leka med så kallad slajm, alltså geleartad lekdeg. Det rapporterar Aftonbladet.

Populariteten är så stor att flera butiker fått slut på sina ingredienser. Men på internet finns otaliga recept och tips på hur man kan göra egen slajm. Vissa recept innehåller potatismjöl, olja och vatten – men andra innehåller bland annat raklödder, linsvätska och lim.

Nu går Kemikalieinspektionen ut med en varning till föräldrar. Myndigheten avråder föräldrar från att använda kemikalier på ett sätt som de inte är avsedda för.

– Man bör inte låta sina barn använda lim för att göra slajm. Vi avråder föräldrar från att låta sina barn använda kemikalier på ett sätt som de inte är avsedda för, säger Susanna Norrthon Risberg, rådgivare på Kemikalieinspektionen, till Aftonbladet.

Lim i sig är inte farligt, men barns hud kan vara känslig för vissa kemikalier i limmet. Och Kemikalieinspektionen avråder från att använda sig av lim för att göra slajm, även om barnet har handskar.

– Vi vet ju att vissa lim innehåller allergiframkallande ämnen och kanske även andra ämnen som inte är tillåtna i till exempel leksaker. Det är stränga regelverk kring just kemikalier i leksaker. Men här gör barn sina egna leksaker så de hamnar utanför det regelverket, säger Susanna Norrthon Risberg till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet har Kemikalieinspektionen varit i kontakt med Giftinformationscentralen som vittnar om fall där barn fått utslag efter att de lekt med slajm.

Linsvätska som innehåller borsyra och glycerol är dock inte farligt att använda.

– Borsyra i så små mängder som det finns i linsvätska är inte farligt, det kan barnen använda. Däremot har det hört av sig vuxna till oss som undrar varför det inte går att få tag på ren borsyra, eller Borax som det heter. Det ämnet är förbjudet att sälja till och användas av privatpersoner i Sverige eftersom det har allvarliga hälsofarliga egenskaper. Så det avråder vi absolut från, säger Susanna Norrthon Risberg till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro