ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kemtvätt giftfälla i bostadsområden

Charlotte Simonson · 7 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Länsstyrelsen oroad för förorenad inomhusluft

klar

Artikellänk är kopierad

140 nedlagda kemtvättar i Göteborg kan vara förorenade och hälsofarliga. De flesta av dem ligger inne i bostadsområden.Länsstyrelsen i Västra Götalands län inventerar just nu länets nedlagda kemtvättar. Enligt en preliminär riskklassning hamnar de näst högst på riskskalan. Det innebär att det är ”stor risk” att mark, grundvatten och eventuellt inomhusluft är förorenade.– Inga provtagningar ligger till grund för bedömningen och det finns inget föreläggande om att vidta åtgärder, säger Therese Ahlin på länsstyrelsens miljöskyddsavdelning.

Kemtvättar anses potentiellt farliga för att de hanterat stora mängder farliga kemikalier. Många av kemtvättarna lades ner för decennier sedan och har sedan dess inte sanerats. Merparten är i dag flerbostadshus, och flera i Göteborg ägs av allmännyttiga bolag som Familjebostäder och Poseidon.

– Jag gör inte bedömningen att vi ska sanera eller ta prover nu. Först måste vi se över uppgifterna och se att de stämmer, säger Lena Medby, miljöchef på Poseidon.

klar

Artikellänk är kopierad

Charlotte Simonson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro