ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kent Ekeroth stämmer GP

Peter Lindholm · 13 Dec 2014
Uppdaterad 13 Dec 2014

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth har stämt Göteborgs-Posten för otillåten bildpublicering. Han kräver 20 800 kronor för att tidningen utan hans tillåtelse publicerat hans bilder från den omtalade järnrörsnatten” i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Kent Ekeroth (SD) har krävt flera tidningar på stora belopp för att de tryckt bilder från hans ”järnrörsnatt” tillsammans med Erik Almqvist (SD) och Christian Westling (SD).

Det var i november 2012 som Expressen avslöjade att de ledande Sverigedemokraterna under en utekväll beväpnat sig med järnrör, agerat aggressivt och uttryckt sig rasistiskt. Bildbevisen var hämtade från Ekeroths egen mobiltelefonskamera.

Kent Ekeroth menar att han äger rättigheterna till filmen och därför fakturerat tidningar och tv för otillåten användning, utebliven namnangivelse och upphovsrättsligt intrång. De flesta har nekat till kravet och menar att yttrandefriheten väger tyngre än upphovsrätten.

”Det är stötande att ett folkvalt riksdagsparti, som gärna vill ta på sig den demokratiska hatten, försöker få betalt för en film som avslöjar partiföreträdare i färd med att hota och förolämpa människor, har Viveka Hansson, programdirektör Nyheter och samhälle på TV4, tidigare kommenterat.

Kenth Ekeroth gör nu allvar av sina hot om att stämma medierna. Enligt stämningsansökan, som nyhetsbyrån Siren tagit del av, och som lämnats till Göteborgs tingsrätt vill Ekeroth ha 20 800 kronor i ersättning för att Göteborgs-Posten använt sex stillbilder.

I beloppet ingår 7 500 kronor för otillåten redaktionell användning i tidningen, 1 300 för otillåten användning på internet, 6 000 kronor för intrång i upphovsrätten samt 6 000 kronor i skadestånd för saknad byline, det vill säga att hans namn utelämnades.

Den politiska skandalen ledde till att Erik Almqvist fick avgå från partistyrelsen medan Kent Ekeroth och Christian Westling tvingades ta timeout.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro