ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Keralas hemliga skönhet

Anna Lena Stålnacke · 7 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Den forna hippiestranden Kovalam är numera Keralas största badort. Vågorna blir stundtals ganska vilda. 

Den forna hippiestranden Kovalam är numera Keralas största badort. Vågorna blir stundtals ganska vilda.  Foto: Anna Lena Stålnacke


klar

Artikellänk är kopierad

Kerala, en av årets charternyheter, har länge varit storfavorit för en växande skara resenärer. Det är lätt att bli störtförälskad i denna gröna, tropiska landremsa i södra Indien, mellan Kardemummabergen och Arabiska havet.

Min egen kärlekshistoria med Kerala började för mer än 20 år sedan, det ögonblick då jag vaknade i gryningen och tittade ut genom tågfönstret. Grönskan där ute var så intensiv att det nästan gjorde ont i ögonen. Det doftade djungel. I månader hade jag ryggsäcksluffat i det inre av Indien.  Luggsliten kom jag till Kovalam i Kerala och hyrde ett rum i ett litet grönt hus nära risfälten. På stranden mötte jag många resenärer som också hade svårt att slita sig från Kerala.De flesta av oss hade blivit u-landschockade på andra håll i Indien, vandrat genom slumområden, mött spetälska tiggare, nästan snubblat över hela familjer som bodde ute på trottoaren.  I Kerala såg vi en mer hoppingivande sida av landet, ett Indien där alla kan läsa, där kvinnornas ställning är starkare och där skillnaden mellan rik och fattig inte är så sorgligt stor.Vissa hävdar att det beror på att vänsterregeringarna, som styrt Kerala ända sedan 1950-talet, har bemödat sig om att fördela delstatens tillgångar. Andra prisar de lokala kyrkornas satsningar på skolor och sjukvård.Hur som helst, avsaknaden av djup fattigdom gör att man med lättare hjärta tar till sig det som Kerala har att ge, och det är mycket mer än strandliv.Man kan till exempel hyra en husbåt och resa genom landsbygden, längs smala kanaler och över stilla laguner. Ibland känner man sig som en fönstertittare eftersom man kommer så nära familjernas hem.Husbåtarna är renoverade rispråmar.  Man hyr dem för ett dygn i taget, med besättning och kock, och lägger sedan upp sin egen rutt. Någon dyr lyx är det inte, ett dygn med helpension för två till fyra personer kostar från 1 200 kronor för hela båten.Men det går förstås reguljära båtar på kanalerna också, ett kul och billigt alternativ till buss. En annan sak som är prisvärd och snudd på ett måste är ayurveda. Denna traditionella indiska läkekonst har en starkare ställning i Kerala än någon annanstans i Indien. Det finns gott om lyxiga turistanläggningar, men också små kliniker för lokalbefolkningen.Seriösa ayurvedakurer är flera veckor långa, men man kan även boka någon enstaka behandling, kanske ångbad eller den för Kerala typiska massagen – där massören inte bara använder händer utan även fötter för att knåda stela kroppar smidiga igen.Denna massage utvecklades för kathakalidansare. Kathakali är Keralas traditionella dansteater, där manliga dansare vigt skuttar omkring som hjältemodiga kungar, apguden Hanuman och illasinnade hondjävlar.I ursprunglig form dansas kathakali på tempelfestivaler. Skulle det dyka upp en chans att vara med, så missa den inte!Annars ges ett par timmar korta turistanpassade föreställningar på många håll i Kerala, framför allt i hamnstaden Cochin.

Cochin – för hippa indier

Cochin är Keralas mest intressanta stad och här ska man se till att bo i den gamla stadsdelen Fort Cochin.

Där finns många romantiska och läckert inredda hotell i kulturhistoriskt intressanta byggnader, många av dem värda en egen avstickare från stranden. Längs de smala gränderna ligger kyrkor, hindutempel, moskéer och en synagoga sida vid sida. Konstgallerier och antikbutiker vittnar om att Cochin blivit ett hippt resmål för moderna, välbärgade indier.I ett litet hus vid en av dessa gränder bodde upptäcktsresanden Vasco da Gama under sina långa vistelser i landet. Han kom till Indien första gången 1498 och hade med sig en hel drös missionärer.Man kan ana hur snopna de blev när det visade sig att någon annan hunnit före. Redan år 52 grundades Keralas första kristna församling, och den som gjorde det var Jesus lärjunge Tomas tvivlaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Lena Stålnacke
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro