ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kexchoklad stoppas – förbjudet ämne hittat

TT · 22 Sep 2013
Uppdaterad 22 Sep 2013

Företagen Cloetta och Göteborgs Kex har stoppat produktionen av Smörgåsrån, Kexchoklad och Sportlunch. Orsaken är att ett ämne som är förbjudet i livsmedelsproduktion inom EU hittats hos de svenska kexfabrikörerna, rapporterar Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Enligt Livsmedelsverket är dock halterna av kloramfenikol, som är ett antibiotikum, så låga att ämnet inte utgör någon risk för konsumenterna. De varor som finns ute i handeln kommer därför inte att återkallas.

Kloramfenikol har en bakteriehämmande effekt och har tidigare använts i stor omfattning som bredspektrumantibiotika. Ämnet är billigt och kan användas för att bekämpa många olika bakterier.

Numera används det dock sparsamt i Sverige. Skälet är att en känd biverkning, när ämnet använts för att behandla infektioner, är risk för allvarliga skador i benmärgen. Ämnet kan också skada blodet.

I dag används det främst för att behandla ögoninfektioner.

Trots EU-förbudet har kloramfenikol tidigare påträffats i livsmedel. Bland annat i griskött. Jordbruksverket pekade då ut naturligt förekommande jordbakterier som en möjlig källa till hur ämnet hamnat i livsmedlen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro