ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KI: Fler jobb med sänkt krogmoms

TT · 2 Dec 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013
KI: Fler jobb med sänkt krogmoms Omkring 4000 nya jobb har skapats till följd av sänkningen av restaurangmomsen.

KI: Fler jobb med sänkt krogmoms Omkring 4000 nya jobb har skapats till följd av sänkningen av restaurangmomsen. Foto: TT


Priserna sjönk med fyra procent och jobben blev 4 000 fler. Det är effekterna av den sänka restaurangmomsen, enligt en rapport från Konjunkturinstitutet (KI). Det innebär att 40 procent av momssänkningen slagit igenom på priserna. Samtidigt har lönerna i branschen stigit något mer än de annars skulle ha gjort, bedömer KI.

klar

Artikellänk är kopierad

Sysselsättningen har ökat med motsvarande 4 000 årsarbeten. Men det är osäkert om det ökade antalet timmar består i fler sysselsatta eller ökad medelarbetstid, enligt rapporten.

KI konstaterar att många som jobbar i restaurangbranschen har svag förankring på arbetsmarknaden generellt, som ungdomar, utrikesfödda och lågutbildade. En större efterfrågan på restaurangtjänster har sannolikt lett till en nettoökning i hela ekonomin av sysselsättningen i dessa grupper, enligt myndigheten.

"Om branschen kan fungera som en väg in på arbetsmarknaden för nämnda grupper kan reformen ge en hävstångseffekt genom att personer efter att ha fått in en fot på arbetsmarknaden sedan går vidare och lämnar plats för nya personer som har en svag förankring på arbetsmarknaden", skriver KI.

När regeringen tog fram och lanserade förslaget om sänkt krogmoms visade en utredning som finansdepartementet gjort att det skulle ge uppemot 4 000 jobb. Kostnad för statskassan skulle landa på 5,4 miljarder kronor.

”Inte sett långsiktiga effekter än”

KI:s beräkning gäller enbart sysselsättningen i restaurangbranschen, medan regeringens kalkyl handlade om 4 000 fler jobb i hela ekonomin. Enligt KI går det inte att säkert slå fast att det totalt sett lett till fler jobb, även om myndigheten tror att det finns positiva sysselsättningseffekter.

– Men det har vi inte sett än, säger KI:s chef Mats Dillén.

– Om det ska bli så måste vi ha lite tur tror jag, säger han, och lägger till att de långsiktiga effekterna inte är tydliga än.

Vid ett regeringsskifte nästa år kommer förmodligen restaurangmomsen att höjas igen. Mats Dillén gissar att priserna då kommer att stiga med fyra procent.

– Då skulle inte heller den positiva sysselsättningseffekten på lång sikt materialiseras. Restaurangbranschen skulle tvingas dra ner sin sysselsättning litegrann tror jag, säger Dillén.

Facket gläds

Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia gläds åt Konjunkturinstitutets siffror.

- Det är jättebra att det blivit fler arbetade timmar och fler schyssta bra jobb, säger Ella Niia.

Facket har haft en kluven inställning till den sänkta momsen. Först var man motståndare eftersom sänkta kostnader, enligt facket, inte skulle leda till flera jobb. Våren 2011 ändrade förbundet inställning med hänvisning till att sänkt moms skulle minska risken för svartjobb och öka möjligheterna för företagarna att ha tillräcklig likviditet för att kunna betala löner regelbundet.

I sin skuggbudget har S föreslagit att restaurangmomsen ska höjas igen. Ella Niia säger att förbundet framfört sin linje i partiets budgetarbete.

S: Innefektivt och dyrt

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson är inte imponerad av momssänkningens jobbeffekter.

– Det här visar att kostnaden per jobb är nästan 1,5 miljoner kronor. Den här typen av branschstöd blir väldigt ineffektivt och dyrt per jobb, säger Andersson.

– Stödet går till alla restaurangägare, oavsett om de anställer fler och oavsett vilken typ av människor som de anställer.

Enligt Andersson hade det varit bättre att rikta stödet direkt till de grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden: lågutbildade, utrikesfödda och unga. Hade man använt pengarna på ett annat sätt, till exempel till anställningar i offentlig sektor, hade de räckt till 11 000 jobb.

– Då hade fler fått nytta av pengarna. Då hade man kunnat stödja 11 000 i stället för 4 000, säger Andersson, som står fast vid att höja tillbaka restaurangmomsen till 25 procent vid ett regeringsskifte.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro