ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KI ger Reinfeldt bakläxa om flyktingkostnad

Josefin Svenberg · 24 Aug 2014
Uppdaterad 25 Aug 2014

Märkligt att skylla svaga finanser på flyktingarna”, säger Konjunkturinstitutet, KI, till SVT:s Agenda, angående statsminister Fredrik Reinfeldts (M) koppling mellan reformutrymme och kostnader för flyktingmottagande.

klar

Artikellänk är kopierad

Statsministerns uttalande som kopplar reformutrymme till den väntade flyktingströmmen från Irak och Syrien får kritik.
Statsministerns uttalande som kopplar reformutrymme till den väntade flyktingströmmen från Irak och Syrien får kritik.Foto: TT/Pontus Lundahl/AP Photo/Jaber al-Helo

När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) höll sitt sommartal för drygt en vecka sedan sa han att det oroliga läget i bland annat Syrien och Irak leder till stora flyktingströmmar till Sverige, och att kostnaderna för detta kommer att begränsa utrymmet för ekonomiska reformer.

– Kostnaderna är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas utrymme för det, sa statsministern på sin presskonferens inför talet.

Nu går Konjunkturinstitutets, KI, emot Reinfeldt och kallar uttalandet ”märkligt”.

LÄS ÄVEN: ► Reinfeldt försvarar koppling mellan flyktingar och budgetutrymme

Till SVT:s Agenda säger KI:s prognoschef, Jesper Hansson, att man i ett par års tid påtalat att staten ligger ordentligt back, och att det krävs stora skattehöjningar för att upprätthålla dagens välfärd.

– Jag förstår inte riktigt varför han gör det. Det är helt klart att det är ont om pengar i statskassan, och att det som väntar svenska folket efter valet oavsett regering är stramare finanspolitik och åtstramningar. Men den här ökade utgiften för flyktingmottagande på sammanlagt 48 miljarder under fyra år är ändå en ganska liten företeelse. Jag tycker man överdriver, helt enkelt, säger Jesper Hansson till SVT:s Agenda, och tillägger:

– Så länge det handlar om en tillfällig ökning av flyktinginvandringen, så är det inget fel i att lånefinansiera en stor del av de kostnaderna.

LÄS ÄVEN: ► Finansminister Borg: Ökad kostnad för asylmottagande

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro