ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KI vill sätta dit fuskare inom idrott – genom att dopa försökspersoner

Valerie Kaspersen · 1 Maj 2018
Uppdaterad 1 Maj 2018
Om studien lyckas kommer man i framtiden kunna tina upp nedfrusna urinprov och testa dessa.

Om studien lyckas kommer man i framtiden kunna tina upp nedfrusna urinprov och testa dessa. Foto: Wikimedia commons/ IBL


Karolinska institutet letar efter nya sätt att upptäcka doping. Nu söker forskare frivilliga som ska injiceras med dopingpreparat.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns preparat som inte alltid syns i blod- och urinprov, vilket gör det svårt att avgöra ifall en person är dopad eller inte.

När exempelvis ämnet GHRH-Somatorelin injiceras så ökar utsöndringen av tillväxthormon i kroppen, men det ger inte alltid utslag i dopingtester.

– Vi ska undersöka om det går att detektera ämnet med befintliga metoder, men också leta efter nya markörer, säger Mikael Lehtihet, docent och läkare på Medicinkliniken på S:t Görans sjukhus, till SVT.

Nu söker KI frivilliga personer som under en veckas tid ska injiceras med dopingpreparat, rapporterar SVT.

– Det finns etiska problem med att använda försökspersoner, men det är frivilligt att ställa upp i studien och doserna som injiceras är mycket låga, förklarar Mikael Lehtihet till SVT.

Om studien lyckas kommer man i framtiden kunna tina upp nedfrusna urinprov och testa dessa. På så vis kommer man även kunna avslöja gammalt fusk.  

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro