ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kidnappad norrman kvar hos IS – ingen betalar

Mattias Mächs/TT · 10 Sep 2015
Uppdaterad 10 Sep 2015
Summan ska vara på tiotals miljoner kronor, enligt uppgifter till VG.

Summan ska vara på tiotals miljoner kronor, enligt uppgifter till VG. Foto: TT


Familjen till den norrman som kidnappats i Syrien säger att de inte har råd med lösesumman. Och den norska regeringen, som försökt få ut honom i månader, vill inte betala. IS vill nu i stället göra propaganda av kidnappningen, tror en terrorexpert.

klar

Artikellänk är kopierad

48-årige Ole Johan Grimsgaard-Ofstad hade länge varit intresserad av konflikterna i Mellanöstern. Bland annat lade han 2013 upp en bild på sin Facebooksida där han poserar tillsammans med vad som uppges vara två medlemmar i Syriska socialistiska nationalistpartiet.

I vintras tog han sig in i Syrien. Enligt det sista spår han lämnat efter sig på nätet, ett inlägg den 24 januari, befann han sig i staden Idlib i nordvästra Syrien och planerade att åka söderut till Hama.

Kräver stor lösesumma

Men någon gång efter det kidnappades han, vilket Norges statsminister Erna Solberg gick ut med i onsdags kväll. Detta sedan jihadistgruppen Islamiska staten (IS) publicerat uppgifter i sitt propagandamagasin Dabiq om att man håller norrmannen och en 50-årig kinesisk medborgare, Fan Jinghui, som gisslan och kräver en lösesumma för deras frisläppande.

LÄS MER: Norsk medborgare kidnappad av IS

Summan ska vara på tiotals miljoner kronor, enligt uppgifter till VG.

- Det här är en sak som regeringen tar på stort allvar. Vi kan inte och vill inte ge efter för tryck från terrorister och kriminella. Norge betalar inte lösesummor, sade Solberg.

Ingen möjlighet betala

Norska myndigheter ska ha arbetat med att få 48-åringen frisläppt sedan i januari. Under den tiden har Grimsgaard-Ofstads familjemedlemmar växlat mellan "hopp och förtvivlan", skriver de i ett uttalande på torsdagen:

- Själva har vi ingen möjlighet att skaffa fram det enorma beloppet som gisslantagarna kräver. Vi kan bara be gisslantagarna att släppa vår son och bror fri.

Att IS plötsligt valt att gå ut offentligt med kidnappningen tyder på att förhandlingarna inte gått som de önskat, enligt Peder Hyllengren, terroristforskare vid Försvarshögskolan. När de inte fått några pengar har de valt att göra en stor "propagandasak" av kidnappningen i stället.

- Den uppenbara risken nu är att han kommer att vevas i olika propagandasammanhang, och att det slutar på ett tragiskt sätt, säger han till TT, och syftar på tidigare fall där IS lagt ut videor på nätet på fångar som man avrättat.

LÄS MER: Hur går det för världens islamister?

klar

Artikellänk är kopierad

Mattias Mächs/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro