ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kidnappad reporter visades upp i video

TT · 1 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

NYHETER Den kidnappade brittiske tv-reportern Alan Johnston har visats upp i en videofilm, nästan tre månader efter det att han fördes bort i Gaza. Livstecknet är det första från Johnston i det uppmärksammade gisslandramat.

Den palestinska extremistgrupp som kallar sig Jaysh al-Islam (Islams armé) visar upp en blek Johnston sittande framför ett svart skynke i videon som publicerades på internet på fredagen. När inspelningen var gjord framgick inte. Johnston inleder med att säga att han har behandlats väl och är vid god hälsa, och går sedan över till kritik mot Storbritanniens och USA:s politik i Mellanöstern. Han beskriver också palestiniernas lidande.

- Människor dödas dagligen. Det ekonomiska lidandet är fruktansvärt, särskilt här i Gaza där tröstlösheten breder ut sig efter 40 års israelisk ockupation, som stöds av Väst, säger BBC-reportern, och fortsätter: - Genom historien arbetade den brittiska regeringen för staten Israels grundande, vilken är orsaken till allt lidande för det palestinska folket. Johnston ondgör sig också i uttalandet, som kan vara framtvingat, över västmakternas närvaro i Irak och Afghanistan. - Den brittiska regeringen gör allt för att ockupera muslimska länder mot deras invånares vilja, säger han entonigt.

I videon upprepar Islams armé sitt krav att Storbritannien ska frige muslimska fångar, däribland islamistpredikanten Abu Qatada. Samma krav ställde gruppen i början av maj, då den först förklarade sig ligga bakom kidnappningen och uppvisade Johnstons id-kort. Abu Qatada misstänks ha band till al-Qaida och han har av den brittiska regeringen beskrivits som en "viktig internationell terrorist". Han är en av tiotalet arabiska män som Storbritannien har hållit fängslade eller i husarrest därför att de anses hota landets säkerhet. Premiärminister Tony Blair avböjde att kommentera videon och sade bara att Storbritannien gör allt för att få Johnston fri.

Jaysh al-Islam är en nykomling bland Gazaremsans många miliser och väpnade grupper. Gruppens framväxt kan ses som ett tecken på radikalisering och tilltagande religiös extremism i det utfattiga och våldshärjade Gaza. Fallet Johnston har väckt stor uppmärksamhet i Gaza och internationellt. Många utländska journalister har kidnappats i Gazaremsan förr men alla har släppts tämligen omgående. Skotten har suttit gisslan i över 80 dagar. Han var den ende västerländske journalisten som var fast stationerad i Gazaremsan, och har mycket gott rykte bland palestinierna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro