ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kidnappad svenska åter från Libanon

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Vi har hört om ett fall som är löst. En flicka kom hem häromdagen, säger Åsa Arvidson, vid utrikesdepartementets (UD) presstjänst, till TT. Kidnappning till utlandet av barn där ena föräldern har svensk ursprung och den andra utländskt ursprung har uppmärksammats de senaste åren. "Många år" Men i UD:s luftbro, där medräknat tisdagen totalt cirka 7 500 svenskar förväntas ha förts hem till Sverige, kom alltså flickan - som ska vara 16- 17 år gammal - häromdagen hem och återförenades med sin mamma. Pappan och hans släktingar har uppenbarligen bedömt riskerna i Libanon som stora.

TT: Hur länge har hon varit borta? -Jag har inte så många uppgifter om det, men hon hade varit borta ganska länge. Det rörde sig om många år, svarar Arvidson. Regelmässigt förlorar den kidnappande föräldern sin rätt till vårdnad om barnet. I det här fallet har flickan lämnats hos pappans släkt i Libanon. Mannen har sedan återvänt och vistades i Sverige när striderna bröt ut i juli. Mamman har dock numera ensam vårdnad om dottern.

Arvidson uppger att hon inte känner till flickans hemort i Sverige. Danska barn I torsdags återförenades även en dansk mamma med sitt till Libanon kidnappade barn. Danska UD känner också till ytterligare tre bortförda barn, åtta till tretton år gamla, som evakuerats från Libanon till Syrien. UD i Köpenhamn försöker nu få även dessa flickor återförenade med sina mödrar.

Enligt Åsa Arvidson är känner svenska UD inte till några fler fall som rör bortförda svenska barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro