ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Killarnas uppfattning om sexuellt våld måste skärpas

Metro · 12 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Nyheten om övergreppen på We are Sthlm har nog chockerat oss alla. Tjejernas upplevelser verkar inte ha tagits på allvar, och polisen har vilselett medierna för att mörka brotten, enligt DN. Det är alltså ett speciellt fall där det begåtts grova fel, och polisen måste gå till botten med det som hänt. Ändå är det viktigt att sätta övergreppen i ett större perspektiv.

LÄS MER
Stängda gränser är inte rätt svar på sexuella trakasserier

Det är inte bara i Stockholm som vi ser övergrepp. Varje sommar kommer rapporter från musikfestivaler runtom i landet om sexuella trakasserier, blottningar, våldtäkter och annat sexuellt våld. Mönstret är tydligt: När killar samlas för att ha roligt, då sker sexbrott. För att kunna förstå händelserna måste vi sätta oss in i killarnas tankar. 

I min yrkesroll har jag lärt mig att det hos gärningsmännen finns problematiska idéer om kön och sexualitet. I deras vardag är det inte alltid som vuxna uppfattar tankarna som ett problem. Men när killarna går på festival, kanske med alkohol inblandat, då leder tankarna till verkliga brottsliga handlingar. Kanske viktigast av såna idéer, är den om hur en kille ska vara. Många killar tycker att sexualitet är något manligt. Att utföra sexuella handlingar blir då bevis på att killen är maskulin, och det gäller även för våldsamma handlingar. Killarna utför alltså inte det sexuella våldet för att de är kåta, utan det finns andra drivkrafter bakom, bland annat viljan att få status. Killgängets roll är därför central. Killkompisarna skulle kunna få den enskilda killen att sluta tafsa. Ifall de sa stopp skulle han lyssna, eftersom det är deras bekräftelse han vill ha. Men i stället blir det tyvärr tvärtom, att killarna i gänget triggar igång värre handlingar hos varandra.

För varje handling blir det sexuella våldet mer normaliserat, och då kan det snabbt trappas upp från att handla om att att säga grova saker, till att begå grövre våld. Övergreppen underlättas av att killarna uppfattar sexuellt våld som något obetydligt. De har lärt sig att killar beter sig så där, och att det inte finns något att göra åt saken. Betänk att de här killarna inte utför andra brott, till exempel rånar de inte en bank. Såna brott väljs bort eftersom de ses som allvarliga. Sexuellt våld däremot ses inte som allvarligt utan mer som ett skämt, och därför kan det användas som underhållning.

LÄS MER
Nej, seriösa medier försöker inte mörka händelsen i Köln

​Könsstereotypa idéer om tjejer är också centrala för övergreppen. Killarna tycker att tjejer inte ska ta så mycket plats. Genom att befinna sig i en folksamling, kanske med lite kläder dessutom, så uppfattar killarna det som att tjejen ”ber om det”. Rättvise-uppfattningen vänds upp och ner. Det är tjejen som bär skulden, och killen har inte gjort något fel. På så sätt slipper de dåligt samvete över sina handlingar. För att förhindra den här typen av brott måste vi utmana killars idéer om könsroller. Dessutom måste killarnas uppfattning om allvaret i sexuellt våld skärpas. Men det är viktigt att samma förändring också sker hos polisen. Bara om vuxenvärlden förstår att sexbrott är allvarligt och om vuxna reagerar mot sexuellt våld med allvar, så kommer också ungdomar att ta efter den inställningen.

Inti Chavez Perez

Sexualupplysare och förra regeringens expert i utredningen Män och jämställdhet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro