ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kilot går ner i vikt

Tomas Lundin · 13 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Fysikern Richard Davis är orolig över originalkilots viktras. 

Fysikern Richard Davis är orolig över originalkilots viktras.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Du har precis blivit 0.00000375 kilo tyngre! Forskare förundras över att originalkilot i Paris verkar genomgå en bantningskur.

Prototypen för ett kilo förvaras under dubbla glaslock i ett låst valv i ett slott utanför Paris. Forskarna har inte en aning om varför cylindern har tappat ungefär 50 mikrogram av sin vikt jämfört med andra mått som stöpts med originalkilot som förebild.

– Mysteriet är att de allihop har gjorts av samma material, gjorts under samma tid och förvarats under samma förutsättningar, men ända verkar långsamt glida ifrån varandra, säger Richard Davis, fysiker på Bureau International des Poids et Mesures, som ansvarar för att kilon världen över håller vikten till AP.

Fö en person som väger 75 kilo innebär det att vågen – om den korrigeras efter Paris – stannar på 0.00000375 kilo mer.

Det är inte bara länder som använder sig av metersystemet som kan drabbas av kilots viktras. Länder som USA, där ett kilo motsvarar exakt 2.2 pounds kan få svårare att räkna om vikt. Även om 50 mikrogram – ungefär lika mycket som en fingertopp – inte påverkar alltför mycket.

– Vi vet inte om det är originalet som har blivit lättare eller jämförelsevikterna som ha blivit tyngre, men per definitin är det bara originalet som väger exakt ett kilo, säger Michael Borys vid det tyska viktinstitutet i Braunschweig till AP.

Kilot var revolutionerande när det introducerades 1889. Men nu efterfrågas en ersättare för cylindern av iridium och platina. Ett alternativ som nämnts är en sfär av en speciell silikonkristall, som består av en enda typ av atom och därför inte ska kunna tappa vikt.

I November ska ett möte hållas i Paris där den framtida viktfrågan ska avgöras. Resten av världens meter- och kiloländer måste då anpassa sig. Eller hitta på ett eget system.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro