ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kina damsuger världen på företag

Johan Nylander · 13 Feb 2013
Uppdaterad 13 Feb 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Kina lägger vantarna allt fler utländska företag, även svenska. På så sätt kommer de över teknologi och expertis, rapporterar Dagens Nyheter.

Geelys köp av Volvo Personvagnar 2010 är bara ett exempel i mängden på företag som köpts av Kina. Förra året slog Kinas uppköp av utländska företag rekord.

Enligt en sammanställning av revisionsbyrån Pricewaterhouse Cooper slukade Kina utländska företag för 65,2 miljarder dollar. Det är 54 procent mer än året innan. Antalet affärer minskade visserligen, men revisionsbyrån tror på fortsatt uppgång i år.

– Vi ser många fler affärer som är på gång och räknar med att denna tillväxttrend fortsätter starkt med ett nytt rekordår 2013, säger Pricewaterhouse Coopers transaktionschef i Kina David Brown i en kommentar enligt DN.

Tidigare köpte Kina mest naturresurser för att säkerställa landets behov av råvaror och energi. Men förvärven breddas nu, inte minst för att få tillgång på avancerad teknologi och expertis.

De kinesiska uppköpen möts nu med ökad skepsis, inte minst i Afrika där investeringarna är omfattande. I USA har flera affärer stoppats av säkerhetsskäl.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro