ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kina har klubbat klimatavtalet

TT · 3 Sep 2016
Uppdaterad 3 Sep 2016
Kineserna röstade igenom avtalet under lördagen, dagen innan det stora G20-toppmötet börjar i den kinesiska staden Hangzhou.

Kineserna röstade igenom avtalet under lördagen, dagen innan det stora G20-toppmötet börjar i den kinesiska staden Hangzhou. Foto: Petr David Josek/AP/TT


Kinas folkkongress har godkänt det klimatavtal som nåddes i december i fjol när Frankrike stod värd för det globala klimattoppmötet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

klar

Artikellänk är kopierad

Avtalet ingicks mellan 175 länder, och börjar gälla när det ratificerats, godkänts, av minst 55 länder som står för minst 55 procent av världens utsläpp av växthusgaser.

Innan Kina hade 23 stater ratificerat avtalet — inklusive Nordkorea — men de står tillsammans endast för 1,1 procent av de globala utsläppen, enligt siffror från FN.► LÄS MER: Viktigaste punkterna i Parisavtalet

Kina är det land som är ansvarigt för störst utsläpp, med omkring en fjärdedel av människans koldioxid. USA ligger på en andraplats med runt 18 procent, och är också i görningen med att ratificera avtalet så att det kan vinna laga kraft innan slutet av året.

Kineserna röstade igenom avtalet under lördagen, dagen innan det stora G20-toppmötet börjar i den kinesiska staden Hangzhou.

Klimatavtalet undertecknades i FN:s generalförsamling i slutet av april. Det innebär bland annat att länderna förbinder sig att begränsa den globala uppvärmningen till två grader Celsius jämfört med förindustriell tid, och att världens utvecklade länder ska bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från år 2020, när avtalet ska träda i kraft.► LÄS MER: Jubel över nytt globalt klimatavtal

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro