ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kina och Indien öppnar Sidenvägen

Stockholm TT · 19 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den urgamla handelsvägen går genom Nathula-passet på 4 300 meters höjd.

Passet kommer att öppnas den 6 juli, rapporterade Kinas officiella nyhetsbyrå på måndagen.

Vägen går mellan den lilla indiska delstaten Sikkim och södra Tibet. -Den återupptagna gränshandeln kommer att bidra till att den ekonomiska isoleringen i det här området bryts och den kommer att spela en nyckelroll för att ge ett uppsving åt marknadsekonomin där, sade en av de styrande i Tibet, Hao Peng, till Nya Kina. Återupprättandet av Sidenvägen är det senaste tecknet på att relationerna mellan världens två mest folkrika stater håller på att förbättras. Kina erkänner nu Sikkim, förr ett buddhistiskt kungarike, som en del av Indien. Även om andra delar av Kinas och Indiens 350 mil långa gräns fortfarande är omstridd har länderna enats om att lösa problemen på politisk väg.

Handeln mellan dem växte till 138 miljarder kronor 2005, en ökning på 37,5 procent jämfört med året innan, visar kinesisk statistik.

Genom det nya passet kan järnmalm och boskapsprodukter från Indien och ull, örter och elapparater från Kina transporteras på den smala, bergiga gränsvägen, sade Hao Peng.

Sikkim vill ha en motorväg från Nathula till västra Indien. Om New Delhi-regeringen godkänner projektet kan handeln underlättas väsentligt.

Intresset från Kina är stort eftersom Peking vill intensifiera den ekonomiska utvecklingen i området och stärka det politiska greppet om Tibet, som invaderades av Kina 1950.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro