ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kina ska söka kontakt med utomjordingar

carl-fredrik eriksson · 22 Sep 2016
Uppdaterad 22 Sep 2016
Finns det liv på andra planeter? Kina ska söka svaret.

Finns det liv på andra planeter? Kina ska söka svaret. Foto: TT


Kina ska försöka ta kontakt med utomjordingar. Med hjälp av världens största teleskop ska de upptäcka radiosignaler från andra planeter och således eventuella livstecken.

klar

Artikellänk är kopierad

Teleskopet kommer att vara 500 meter bred och kostnaden för bygget som inleddes 2011 uppgår till nästan 1,6 miljarder kronor och ligger i ett berglandskap i sydvästra Kina. Genom att kartlägga fördelningen av väte ska teleskopet, som kallas Fast, försöka att belysa universums ursprung, men det kommer också kunna detektera gravitationsvågor och därmed visa på hur galaxer utvecklas.

►LÄS MER: Stjärnor tecken på utomjordingar

– Fast:s potential att upptäcka en främmande civilisation blir fem till tio gånger större än nuvarande utrustning, eftersom det kan se längre och mörkare planeter, säger Peng Bo, chef för NAO Radio Astronomy Technology Laboratory till Xinhua.

Valet av plats för teleskopet har varit forum för debatt under en längre tid. Kina hade 400 olika potentialla platser att välja bland, men till slut föll valet på det avlägsna berglandskapet i Guizhou.  Platsen var tidigare hem för ett så kallat "Green water village", där 12 familjer levde utan någon elektricitet.  Dessa familjer har nu tvingats flytta på sig.

– Jag kan inte tro att den första gången jag flyttar så är det för att ge plats åt ett teleskop, säger 62-årige Yang Chaolan till Xinhua.

Den 25 september ska Fast sättas i bruk för första gången. Och även om teleskopets främsta syfte är att undersöka universums begynnelse och galaxers utveckling, så är de flesta mest exalterade över att finna liv på andra planeter.  – Kinas senaste teleskop kommer att kunna se snabbare och längre än tidigare sökningar efter utomjordisk intelligens, säger Douglas Vakoch, chef på METI International, till CNN.

►LÄS MER: Utomjordingar tvingar bort människor

klar

Artikellänk är kopierad

carl-fredrik eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro