ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kina: Vi stöder "nödvändig" respons mot Nordkorea efter bombtester

Hugo Ewald · 16 Jan 2016
Uppdaterad 16 Jan 2016
"Vi vill inte ha kaos på Koreahalvön, utan hitta en plan för långsiktig stabilitet", säger Kinas utrikesminister Wang Yi om den besvärliga grannen Nordkorea.

"Vi vill inte ha kaos på Koreahalvön, utan hitta en plan för långsiktig stabilitet", säger Kinas utrikesminister Wang Yi om den besvärliga grannen Nordkorea. Foto: AP


Under fredagen gick den kinesiska regeringen ut med att de kommer stödja "nödvändiga" åtgärder mot Nordkorea efter landets senaste kärnvapentest tidigare i januari. Det kan slå hårt mot Nordkorea vars ekonomi är särskilt beroende av Kina.

klar

Artikellänk är kopierad

När Nordkorea under början av februari påstod sig ha genomfört en provsprängning av en vätebomb möttes landets regim av stor kritik av internationella ledare. Även Kina, som traditionellt haft nära band till regimen, "motsatte sig bestämt" sprängningen som enligt landets regering utförts utan hänsyn till det internationella samfundets motstånd".► LÄS MER: Nordkorea: Vi sprängde vätebomb

Under fredagen gick den kinesiska regeringen ut med att man stödjer "nödvändiga" åtgärder från FN:s säkerhetsråd som svar på Nordkoreas kärnvapen test. Det meddelade utrikesministern Wang Yi, som dock inte ville precisera åtgärderna ytterligare.

Det kan slå hårt mot isolerade Nordkorea, som räknar Kina som en av sina få allierade. Ungefär hälften av Nordkoreas import kommer från Kina och Kina står för ungefär 25 procent av landets exportintäkter. Dessutom står bistånd till Nordkorea för hälften av Kinas totala bistånd.

"Kina stöder FN:s säkerhetsråd i att vidta nödvändiga åtgärder. Vi anser att FN: s auktoritet måste bevaras", sa Wang Yi i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kinas inställning till Nordkorea är dock en känslig fråga för den kinesiska regeringen som efter samtal med Sydkorea om sanktioner anklagade Sydkorea för att "blint följa" USA och för att visa missnöje med Beijing. ► LÄS MER: Kim lovar bättre liv i Nordkorea

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro